(© Andrzej Szozda)

Skutki udaru mózgu mogą być dramatyczne, dlatego warto postawić na skuteczną profilaktykę. Za pomocą owoców cytrusowych i innych produktów dostarczających witaminy C zapobieganie udarowi jest skuteczniejsze.

Nie od dziś wiadomo, że witamina C to samo zdrowie, ale tylko nieliczni wiedzą, że ta cenna substancja oddziałuje nie tylko na układ odpornościowy, ale również na układ sercowo-naczyniowy. Jak wykazali naukowcy, spożywanie brokułów, papryki i owoców cytrusowych, czyli produktów dostarczających dużych ilości witaminy C, zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru krwotocznego. Mimo iż udar krwotoczny to rzadsze zjawisko niż udar niedokrwienny, dużo częściej powoduje zgon pacjenta. Z tego właśnie powodu warto zapobiegać udarowi, spożywając codziennie produkty zawierające witaminę C.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Wsparcie redakcyjne od:



Dieta i odżywianie

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!