(© by rick ligthelm via Flicr.com)

Oczyszczanie organizmu z toksyn stało się modne, zwłaszcza w kręgach osób dbających o sylwetkę i zdrowie. Jak przebiega dieta oczyszczająca?

Żywność przetworzona na dobre zadomowiła się na polskich stołach. Niestety, spożywając ją, dostarczamy organizmowi związki chemiczne (m.in. barwniki i konserwanty), które mogą niekorzystnie oddziaływać na zdrowie. Aby przeciwdziałać skutkom podaży potencjalnie szkodliwych substancji, powinniśmy zadbać o regularne oczyszczanie organizmu z toksyn. Cel ten pomaga osiągnąć dieta oczyszczająca.

Czym są diety oczyszczające?

Wbrew pozorom, pod nazwą „dieta oczyszczająca” kryje się nie jedna, lecz kilka lub wręcz kilkanaście różnych diet. Mianem kuracji oczyszczającej można bowiem określić zarówno głodówkę, jak i diety owocowo-warzywne lub kuracje regeneracyjne. Jaki jest ich wspólny mianownik? Jak wyjaśnia dietetyk Ewa Kozłowska, „diety oczyszczające to krótkotrwałe zabiegi mające na celu pozbycie się toksyn z organizmu poprzez minimalizowanie lub całkowitą eliminację przetworzonej lub szkodliwej żywności z jadłospisu. Tego rodzaju programy żywieniowe podzielone są na różne okresy, w zależności od potrzeb osoby chcącej przeprowadzić kurację. Niektóre krótkie diety detoksyfikujące są tak restrykcyjne, że podczas ich stosowania dozwolone jest picie jedynie świeżo wyciskanych soków i jedzenie kilku rodzajów warzyw i owoców”.

Zdecydowanie najbardziej radykalną metodą oczyszczania organizmu z toksyn jest głodówka, która polega na przyjmowaniu samych płynów (polecane są napary ziołowe i woda), bez pożywienia w postaci stałej lub płynnej. Jeśli głodówka trwa jeden dzień, można stosować ją bez obaw o zdrowie raz w tygodniu. W przypadku dłuższych okresów postu należy zmniejszyć częstotliwość głodówek, na przykład siedmiodniowa głodówka nie powinna mieć miejsca częściej niż raz na trzy miesiące.

Warto podkreślić, że do głodówki należy się odpowiednio przygotować. „Na tydzień przed rozpoczęciem głodówki powinno się zmienić jadłospis” ‒ tłumaczy dietetyk. „Rezygnuje się wtedy z mięsa, kawy i mocnej herbaty. Spożywa się głównie jarzyny i owoce z dodatkiem kasz i chleba razowego. Wskazane jest picie wody, naparów ziołowych i soków ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw. Po dłuższych głodówkach niż dobowe konieczne jest powolne przestawienie organizmu. Pierwsze dwa dni pije się rozcieńczone soki z marchwi, drugiego zjada się surowe owoce. Trzeciego dnia wprowadzamy surówki, dopiero w następne dni lekkie potrawy gotowane lub duszone”.

Jak wygląda dieta oczyszczająca?

Istnieje wiele wariantów kuracji detoksyfikującej, ale w większości przypadków jej główne zasady można streścić w zaledwie dwóch wytycznych: „eliminacja żywności przetworzonej” oraz „spożywanie wartościowych pod względem odżywczym produktów”. Jak ten proces wygląda w praktyce?
• Podstawą diety powinny być warzywa, które dostarczają cennych witamin i składników mineralnych, przeciwdziałają zaparciom i chronią organizm przed starzeniem dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
• W drugim etapie diety oczyszczającej w jadłospisie powinny pojawić się produkty pełnoziarniste, bogate w węglowodany złożone.
• Mocną herbatę i kawę należy zastąpić wodą i naparami ziołowymi.
• Nie należy spożywać mięsa, tłuszczów, słodyczy, nabiału, orzechów i ziemniaków.
• Zabronione jest stosowanie używek.

Przeciwwskazania do stosowania diety oczyszczającej

Teoretycznie, każdy z nas mógłby skorzystać na krótkotrwałej zmianie jadłospisu, prowadzącej do usunięcia toksyn z organizmu. Jednak w praktyce oczyszczanie organizmu nie zawsze jest dobrym pomysłem. Jak podkreśla dietetyk Ewa Kozłowska, „restrykcyjnych diet oczyszczających nie zaleca się dzieciom oraz młodzieży przed ukończeniem okresu dojrzewania, kobietom w ciąży i w okresie laktacji, osobom chorym przewlekle, organizmom wyniszczonym i anorektykom. Te osoby w celu oczyszczenia organizmu powinny skonsultować się z lekarzem oraz dietetykiem medycznym, który dobierze odpowiedni sposób żywienia”.

Decyzja o zastosowaniu diety oczyszczającej organizm powinna być przemyślana – jeśli wiek lub stan zdrowia nie pozwalają na przeprowadzenie takiej kuracji, należy z niej zrezygnować na rzecz innej, bezpieczniejszej diety. Gdy nie ma przeciwwskazań do detoksyfikacji organizmu, warto podjąć się tego zadania w dniu wolnym od pracy, ponieważ nagła zmiana jadłospisu może spowodować osłabienie, zmęczenie, drażliwość i problemy z koncentracją. W takiej sytuacji trudno jest podołać obowiązkom i zachować dobry nastrój.

Partnerem serwisu jest



Zdrowie

Komentarze (1)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Ewka (gość)

Słyszałam ostatnio że jak się na diecie to dobrze jest pić wody lecznicze takie jak Dziedzilla. Ktoś miał z nimi do czynienia?