18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia japońska w Hotelu Pietrak [GNIEZNO]

Jan Jałoszyński
W Hotelu Pietrak można było spróbować kuchni japońskiej,
W Hotelu Pietrak można było spróbować kuchni japońskiej, Jan Jałoszyński
Zakończyła się właśnie kolejna Kulinarna Podróż. Tym razem poznawaliśmy tajniki kuchni japońskiej. Było smacznie i inspirujaco.

Nieodparte poczucie radości, wręcz dziecięcego zauroczenia towarzyszy nam podczas próbowania nowych smaków. Ciekawość kulinarna to cecha prawie każdego z nas i nie warto się jej pozbywać. Prowadzi ona do nowych odkryć, zmusza do podróży czy też kuchennych eksperymentów. Za sprawą Hotelu Pietrak mieliśmy okazję wybrać się do Japonii zwiedzając kuchnię japońską.

Oczywiście taka podróż nie mogła odbyć się bez degustacji kuchni japońskiej i jej największych specjałów.
- Mogliśmy spróbować m.in. Miso shiru - podawanego z cząstkami łososia, glonami wakame, serkiem tofu oraz tajemniczymi przyprawami Sake no amo-miso zuke, grillowanego fileta łososia marynowanego w słodkim miso czy Sorbetu herbacianego z culis malinowo imbirowego w duecie z truskawkową sushi - informuje Izabela Nawrocka, Dział Marketingu Hotelu Pietrak.

Zarówno nazwy, jak i wygląd samych potraw kuchni japońskiej - bardzo oryginalny, co w połączeniu z japońską muzyką w tle, pomagało całkowicie przenieść się do Kraju Kwitnącej Wiśni. Warto natomiast pamiętać, że kuchnia japońska zasadniczo różni się od polskiej. - Japońska kuchnia jest przede wszystkim zdrowsza. Ryby zawierają dużo białka, we wszystkich potrawach występuje wiele witamin i dużo jodu. Można powiedzieć, że kuchnia japońska jest gwarantem zdrowia i długiego życia. Wszystko to za sprawą potraw ubogich w cholesterol i tłuszcz a bogatych w żelazo - tłumaczy Jacek Leopold, Sushi Master.

Największą atrakcją okazała się możliwość znalezienia się w prawdziwej japońskiej kuchni oraz samodzielnego przygotowania sobie potrawy pod okiem zaproszonego mistrza kuchni orientalnej. - Nauczyłam się właśnie robić sushi co pomoże mi w przyszłości zaskoczyć moich znajomych - relacjonuje Krystyna Lubińska-Palicka, Prezes Gnieźnieńskiego Stowarzyszenia Amazonek, uczestniczka kulinarnej podróży z kuchnią japońśką, i dodaje: - Brałam udział we wszystkich organizowanych tutaj podróżach kulinarnych i zawsze bardzo mi się podoba. Jestem osobą ciekawą świata i zawsze chętnie spróbuje wszelkie nowości.

Sama kuchnia japońska, przygotowywanie potraw i ich historia mocno wpisana jest w japońską kulturę.

To coś więcej niż zwykłe spożywanie posiłków, to przede wszystkim legendy na temat samego powstawania potraw, zmiany w recepturach na przełomie tysiącleci. Łatwo zauważyć, że podstawą kuchni japońskiej jest ryż występujący w prawie każdym daniu - co także znajduję swoje odbicie w kulturze: - słowo "gohan" w języku japońskim oznacza zarówno ryż jak i cały posiłek - o tej ale też wielu innych ciekawostkach kuchni japońskiej opowiadał Jacek Leopold.

Możliwość degustacji japońskiej kuchni oraz okazji spędzenia wieczoru w gronie przyjaciół zachęciła do uczestnictwa osoby, które wcześniej miały już kontakt z kulturą japońską. - Gościłam w swoim domu japońską rodzinę i zauważyłam, że są oni bardzo ciekawi kulinarnie. Zawsze dopytywali się z jakich składników każde danie jest zrobione. Dlatego teraz, skoro nadarzyła się okazja postanowiłam spróbować japońskiej kuchni i jestem zachwycona - opowiada Ilona Wilczak, uczestniczka kulinarnej podróży z kuchnią japońską.

Pokaz okazał się czymś więcej niż tylko degustacją kuchni japońskiej.

Dzięki starannie przygotowanej atmosferze mogliśmy naprawdę przenieść się do Kraju Kwitnącej Wiśni, poznać jego ciekawostki, zwyczaje, obrzędy. Warto czasem spróbować takiej odmiany, zwłaszcza, jeśli kuchnia japońska okazała się dużo zdrowszą alternatywą. Niestety kulinarne podróże Hotelu Pietrak dobiegają końca, dlatego organizatorzy serdecznie zapraszają na ostatni w tym sezonie pokaz kulinarny, który odbędzie się 9 sierpnia. Skosztować będziemy mogli wtedy specjały kuchni meksykańskiej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto