Gniezno: Kuchnia Piastów, czyli słowiańskie smaki w Pałacu Balcerowo
22 lipca w Letniej Sali Koncertowej gnieźnieńskiego Pałacu Balcerowo odbyła się kolejna impreza z cyklu „Wakacyjnych Podróży Kulinarnych” Hotelu Pietrak. Goście mieli okazję spróbować tradycyjnych piastowskich smaków i poznać, co jadali nasi przodkowie. – Tematykę wybraliśmy z okazji rocznicy Chrztu Polski. Impreza miała ukazać piękno kulinarnej tradycji Słowian i udowodnić, że Piastowie jedli nie tylko kasze i kiełki jak się powszechnie uważa, ale posiadali prawdziwe bogactwo smaków – mówi Joanna Pietrak-Lipińska, organizatorka „Podróży Kulinarnych”. Na stołach pojawiły się więc takie potrawy jak: grillowany pstrąg, kapłony czyli koguty pieczone z rusztu, udziec wieprzowy w całości marynowany w ziołach, pieczeń z dziczyzny z jałowcem i borówką i sarna ze świeżą kolendrą i grzybami – a wszystko do syta, w formie bufetów „Jesz, ile Chcesz”.
Na pobudzenie apetytu goście mogli wziąć udział w nauce średniowiecznego tańca w kręgu i ulepić własny gliniany garnek na stoisku garncarskim. Nad powodzeniem imprezy czuwał sztab kucharzy i kelnerów – wszyscy w barwnych tradycyjnych strojach Pierwszych Piastów, co nadało imprezie prawdziwy historyczny klimat.
Kolejna odsłona Wakacyjnych Podróży Kulinarnych już wkrótce. 19.08 odbędzie się „Kuchnia Szlachecka” nawiązująca do sarmackiej uczty rodem z Pana Tadeusza. Będą wykwintne potrawy, pokaz tańców szlacheckich i barwne stroje z epoki. Bilety już teraz można kupić w recepcji Hotelu Pietrak lub na www.KupBilecik.pl.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?