KGW Kruchowo: Panie mogą się pochwalić 68-letnią tradycją
Koła Gospodyń Wiejskich działają już od XIX wieku i nadal cieszą się dużym powodzeniem wśród mieszkanek wsi.Choć przez te lata zmienił się wizerunek typowej gospodyni wiejskiej, członkinie tych organizacji nie zapominają o realizacji tradycyjnych działań na rzecz aktywizacji środowiska wiejskiego. W zapoczątkowanym przez nas cyklu chcemy zaprezentować koła czynnie działające w naszym powiecie. Dziś chcieliśmy zaprezentować Koło Gospodyń Wiejskich działający w Kruchowie.
KGW Kruchowo może pochwalić się 68-letnią tradycją. W ciągu minionych dziesięcioleci działalność Koła stanowiła i nadal stanowi wartość nie do przecenienia, przyczyniając się znacząco do wzrostu poziomu i jakości życia mieszkańców wsi. Pomysłodawczynią, założycielką i przewodniczącą przez wiele lat była Maria Sobkowiak, nauczycielka z kruchowskiej szkoły podstawowej. Pomimo braku lokalu, trudnej sytuacji wielu rodzin w okresie powojennym, miejscowe kobiety potrafiły spotykać się, organizować różne kursy, szkolenia i pomoc potrzebującym. Taką tradycję kontynuują członkinie wraz z obecną przewodniczącą Koła Panią Marią Dłutkowską, która od 20 lat kieruje działalnością Koła Gospodyń Wiejskich w Kruchowie.
Panie całkowicie społecznie podejmują szereg inicjatyw dotyczących nie tylko wsi, ale wykraczających również poza gminę, powiat i województwo. Moga się pochwalić licznymi udziałami w konkursach kulinarnych, sportowych, a także pokazach. Członkinie angażują się w pielęgnowanie tradycji. Jednym z należących na pochwałę inicjatyw, które zapoczątkowały lata temu to pieczenie rogali na Święto Marcina, które po poświęceniu w miejscowym kościele rozdają wiernym. Głównym celem inicjatywy jest trafić do grupy osób starszych i samotnych. Pnaie organizują i angażują całą społeczność wsi do spotkań z różnych okazji, jak np. Dnia Niepodległości, Dnia Kobiet, Świąt Bożonarodzeniowych, Wielkanocy. Często aranżują bale charytatywne, karnawałowe. Osobną działnością pań mającym na celu aktywizację mieszkańców wsi jest przygotowywanie wyjazdów i spotkań integracyjnych oraz szkoleniowych.
Współpracując z Urzędem Miejskim Trzemeszna, Szkołą Podstawową w Kruchowie, OSP, sołectwem, parafią oraz innymi KGW promują wieś na forum powiatu i województwa. Dzieląc się doświadczeniem i umiejętnościami nierzadko inspirują do wprowadzania nowoczesnych metod pracy i współuczestniczą w procesie przeobrażania oblicza wsi i jej mieszkańców.
Obok wymienionych aktywności, paniom fascynuje gotowanie. Łączą smaki, modyfikują stare receptury, po to by było najsmaczniej. Jeden z ich przepisów znajdzie się w najnowszej publikacji Książki Kucharskiej, w której zaprezentowane będą przepisy z całego województwa wielkopolskiego.
Panie Polecają!
Rozmarynowo-pomarańczowa pierś z kaczki
Składniki:
2 piersi z kaczki bez kości
1 pomarańcza
2 gałązki rozmarynu
sól do smaku
słoiczek konfitury z żurawiny
100 ml wytrawnego czerwonego wina
odrobina chili
roszponka i owoce granatu do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, rozmarynem, wyciśniętym sokiem z pomarańczy i pozostawiamy na co najmniej 4 godziny.
Układamy mięso skórka do dołu na rozgrzaną patelnię i opiekamy po 8 min. każda ze stron
Przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min w temp. 180-200°C.
W tym czasie przygotowujemy sos z powstałego tłuszczu po opiekaniu, dodając konfiturę z żurawiny, wino i szczyptę chili.
Podajemy np. z pyzami drożdżowymi, kluskami śląskimi lub grzankami.
Życzymy smacznego!
Zdrowy i szybki obiad, który można zabrać do pracy. Przepisy Darii Ładochy
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?