Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koło Gospodyń Wiejskich Świniary najstarszym kołem gminy Kłecko

Redakcja
Koła gospodyń wiejskich (KGW) to jedna z najstarszych form organizacji społecznych, jakie funkcjonują obecnie w Polsce. To jest kolejny artykuł z cyklu poświęconego KGW z naszego powiatu. Przedstawialiśmy w nim koła najbardziej aktywne. Do takich kół należy bez wątpienia przedstawione poniżej KGW Świniary z gminy Kłecko.

Koło Gospodyń Wiejskich Świniary najstarszym kołem gminy Kłecko
To jedno z najstarszych kół gospodyń działających na terenie powiatu - w ubiegłym roku (2018) uroczyście obchodziło swoje 70-lecie działania.

Zobacz: Koło Gospodyń Wiejskich w Świniarach świętowało jubileusz 70-lecia

W ciągu tych dziesięcioleci, panie poprzez swoja działalność wciąż starają się obalić mit o tym, że w takiej małej wsi, jak Świniary, nie mogą się dziać wielkie rzeczy i fajne imprezy.

Obecnie pod przewodnictwem pani Ewy Zdanek w kole działa 12 pań, które organizują wiele spotkań i imprez dla mieszkańców wsi, same z kolei aktywnie biorą udział w konkursach.

Tak więc mieszkańcy Świniar mogą brać udział w cyklicznie organizowanych spotkaniach bożonarodzeniowych, w balach karnawałowych, w wystawach oraz w darmowych warsztatach i kursach dotyczących rożnej tematyce. Jak same panie twierdzą: „ta mała, niepozorna wieś jest wielkim centrum kultury, ale także miejscem, gdzie najmłodsze pokolenia poznają zwyczaje, obyczaje, święta, kultywują lokalne tradycje, w które wrastają. Prócz aranżacji spotkań integrujących mieszkańców, panie często biorą udział w lokalnych konkursach. W tym miejscu należy nadmienić zwycięstwo w zeszłorocznej edycji w konkursie kulinarnym „Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” . Panie zdobyły „Złotą Łyżkę”, czyli pierwsze miejsce w kategorii Ciasta i Dania Główne.

Do sukcesów mogą zaliczyć także udział w projekcie Głosu Wielkopolskiego. Jeden z przepisów pań znalazł się w ubiegłorocznej publikacji Książki Kucharskiej, w której zaprezentowane są przepisy z całego województwa wielkopolskiego. Znajdziecie je także na stronie internetowej Głosu Wielkopolskiego: zobacz tutaj

Oto przepis, który zakwalifikował się do wspomnianej zbiorówki przepisów z całej wielkopolski. W sam raz na nadchodzące święta wielkanocne!

Staropolska gęś pieczona

faszerowana kaszą, wątróbką, owocami w otulinie nuty rozmarynu, kapustą modrą i polana sosem cumberland

SKŁADNIKI:
-gęś patroszona, czosnek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, miód;

-farsz- kasza pęczak lub gryczana, wątróbka drobiowa, cebula, owoce suszone [brzoskwinia, morela, śliwka kalifornijska], majeranek, sól, pieprz, filet z kurczaka surowy;

-kapusta modra, cebula, czosnek, smalec, cukier, sól, jabłko, wino czerwone wytrawne;

-sos cumberland - żurawina do mięsa (ze słoiczka), dżem z czarnej porzeczki, tarty chrzan, musztarda, wytrawne czerwone wino, kandyzowana skórka pomarańczy, otarta skórka i sok z 1 cytryny, biały pieprz,

-papryka ostra i słodka oraz sól do smaku

WYKONANIE:
- gęś natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem , czosnkiem, majerankiem oraz rozmarynem ; wstrzyknąć w grube warstwy mięsa ok. 2 łyżeczek soli rozpuszczonej w pół szklanki wody i pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu.

- farsz do gęsi – ugotować kaszę, wątróbkę drobiową pokroić w kostkę usmażyć z cebulką , dodać brzoskwinie, morele, śliwki kalifornijskie, filet surowy z kurczaka, zmieszać z kaszą i doprawić na ostro pieprzem, solą i majerankiem.

Nadziać gęś farszem, zaszyć lub zeszpilkować. Tak przygotowaną gęś wstawić do piekarnika - piec ok. 3-4 godz. [w zależności od wagi gęsi]
Pod koniec pieczenia posmarować gęś miodem rozpuszczonym w małej ilości wody;

-kapustę modrą ugotować tradycyjnie, dodać cebulę podsmażaną z czosnkiem w małej ilości smalcu, jabłko, przyprawiając solą, cukrem, czerwonym winem wytrawnym, pod koniec dodając ocet do smaku;

-sos cumberland - żurawinę i dżem zmiksuj na jednolity krem. Dodaj odciśnięty chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy.

Doprawiamy sos skórką i sokiem z cytryny oraz wszystkimi przyprawami do smaku

Zobacz także! Beata Kartowicz zdradziła przepisy na pyszne babki wielkanocne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na klecko.naszemiasto.pl Nasze Miasto