(© abcZdrowie)

Ocet winny to popularny wybór wśród osób odchudzających się. Czy produkt ten naprawdę wspomaga walkę z nadwagą?

Zgrabna, szczupła sylwetka to oznaka zdrowia i wysokiego statusu społecznego. Nic więc dziwnego, że wiele osób dąży do utraty zbędnych kilogramów i wysmuklenia ciała. Mimo iż dietetycy od lat powtarzają, że najlepszym sposobem na odchudzanie jest zdrowa dieta i aktywność ruchowa, w trakcie kuracji odchudzającej niemal każdy szuka „drogi na skróty”. Zielona herbata, suplementy z chromem i olej lniany to tylko jedne z wielu pomysłów na poprawę tempa przemiany materii i szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Popularnością cieszy się między innymi ocet jabłkowy – czy naprawdę wspomaga odchudzanie?

Jak działa ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy, określany również mianem octu winnego, powoduje nasilone wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu przyspiesza tempo przemiany materii, zapobiega wzdęciom i nie dopuszcza do wystąpienia uczucia ciężkości po posiłku. Co warte podkreślenia, ocet obniża łaknienie, zmniejszając tym samym ochotę na kaloryczne przekąski i dania typu fast food. Ponadto nie dopuszcza do nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej.

Właściwości octu winnego są – z punktu widzenia osoby z nadwagą lub otyłością – niezwykle cenne. Czy oznacza to jednak, iż ocet jabłkowy można spożywać w dowolnych ilościach, by skrócić czas odchudzania? Dietetycy i lekarze przestrzegają przed beztroską w kwestii spożycia octu – nadmierne jego ilości mogą bowiem wywoływać przykre dolegliwości układu pokarmowego.

Skutki nadmiaru octu jabłkowego

Jeśli ocet winny jest spożywany w zbyt dużych ilościach, może spowodować uszkodzenia śluzówki w obrębie żołądka i przełyku. Powstałe w ten sposób nadżerki mogą przekształcić się we wrzody. Warto uświadomić sobie, że ocet to produkt o kwaśnym odczynie, w związku z czym przyczynia się do zakwaszania organizmu. Stan ten ma niekorzystny wpływ na pracę układu nerwowego – osłabia koncentrację i pamięć.

Spożywanie octu jabłkowego może mieć pozytywne następstwa, ale produkt ten nie jest zalecany osobom przyjmującym leki, preparaty witaminowo-mineralne lub suplementy z kwasami tłuszczowymi omega-3. Ocet może wpływać niekorzystnie na działanie tych środków, nasilając lub osłabiając ich działanie.

Jak stosować ocet winny?

Jeśli zależy ci na redukcji masy ciała i chcesz wspomóc odchudzanie octem jabłkowym, pamiętaj o następujących zaleceniach:
• Pij rozcieńczony ocet trzy razy dziennie: przed dwoma głównymi posiłkami i przed snem.
• Stosuj ocet winny przez maksymalnie dwa miesiące, po czym zrób przynajmniej trzymiesięczną przerwę.
• Pij dużo wody – co najmniej dwa litry dziennie.
• Unikaj produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak smalec, masło i boczek.
• Kontroluj porcje pokarmów – jedz pięć mniejszych posiłków zamiast trzech większych.
• Wzbogać jadłospis o świeże warzywa i owoce.
• Ogranicz spożycie wysokokalorycznych produktów.
• Rozważ włączenie do jadłospisu zielonej herbaty, która działa podobnie jak ocet jabłkowy, a nie prowadzi do wystąpienia działań niepożądanych.

Prawidłowa waga i szczupła sylwetka to wynik dobrych nawyków żywieniowych oraz aktywnego trybu życia, dlatego nie miejmy złudzeń – nawet najlepszy „spalacz tłuszczu” nie zapewni nam idealnego wyglądu, jeśli nie potrafimy odmówić sobie kalorycznych przekąsek. Optymalne efekty zapewni nam wyłącznie zmiana sposobu odżywiania i regularne ćwiczenia. Produkty wspomagające odchudzanie, takie jak ocet jabłkowy, mogą pomóc, ale nie należy spodziewać się cudów. Działanie octu jest ograniczone, a jego nadmiar może być źródłem poważnych problemów zdrowotnych. Z tego właśnie powodu warto zachować umiar w spożyciu octu winnego.

Partnerem serwisu jest


Czytaj także

    Komentarze (3)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    ana (gość)

    Ocet winny to nie ocet jabłkowy. Winny to winny a jabłkowy to jabłkowy. Jabłkowy bardzo zdrowy, ale tylko ten z naturalnej fermentacji. Należy zwracać uwagę na to żeby nie zawierał spirytusu. A najlepiej samemu zrobić sobie taki ocet.
    w domowych warunkach to robi się tylko z jabłek i wody i bez drożdży. Jabłka same fermentują. Sprawdzony zdrowy ocet jabłkowy produkowany właśnie w celu walki z nadwaga czy otyloscia nosi nazwę Octim. Sama go pije.

    dorottka1999

    Ocet winny to raczej nie to samo co ocet jabłkowy!
    Ocet jabłkowy stosowany przy odchudzaniu zwykle może rzeczywiście u osób wrażliwych powodować podrażnienia śluzówki ale ten w tabletkach, acetomale, jest całkowicie bezpieczny.