Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaczna sobota w Gnieźnie. Wegetariańskie przysmaki zagościły w Latarni na Wenei

Magdalena Smolarek
Kolejna edycja Restaurant Day zorganizowana w tym roku w Latarni na Wenei. Przekąski ciepłe i zimne, desery - każdy mógł znaleźć jakiś wyjątkowy przysmak wprost dla siebie. Zobaczcie jak wyglądało to smakowite wydarzenie!

Smaczna sobota w Gnieźnie. Wegetariańskie przysmaki zagościły w Latarni na Wenei

V edycja Restaurant Day w Gnieźnie to ogrom przepysznych dań na mniejszy i większy głód w jednym, wyjątkowym miejscu, w Latarni na Wenei. Inicjatywa ta, jak co roku, przygotowywana jest przez Stowarzyszenie Ośla Ławka.

- Wydaje mi się, że nasze wydarzenie spodobało się synergicznie wszystkim po trochu, tzn. osobom odwiedzającym i próbującym, wystawcom i nam, czyli członkom Stowarzyszenia Ośla Ławka. Zdarzyło się tak szczęśliwie, że dzisiaj dotarła też do nas jedna z drużyn, która startuje od samego początku. Oznacza to, że są osoby, które czerpią przyjemność, po prostu, z dzielenia się swoimi wypiekami, potrawami. Myślę, że jest to taki uroczy powrót do odbudowania jakiegoś rodzaju więzi sąsiedzkich czy szerzej więzi międzyludzkich, bo dzielenie się posiłkiem jest taką rzeczą bardzo pierwotną, którą gdzieś tam trochę zatraciliśmy. Jest to też fajna okazja, żeby się trochę pochwalić tym, co się potrafi przygotować za tak naprawdę niewielką opłatą, by składniki się zwróciły. Zarówno zadowoleni są ci ludzie, którzy tu przychodzą i zapraszają swoich znajomych, ale też my - organizatorzy cieszymy się, że możemy pomóc zainicjować takie wydarzenie, a resztę wypełniają juz uczestnicy - wystawiający i jedzący - mówił Paweł Bąkowski, prezes Stowarzyszenia Ośla Ławka.

Wśród pyszności można spróbować muffinów czy też babeczek, ciast różnego rodzaju, hummusów i innych past, przeróżne sałatki, a nawet ciepła zupa dyniowa. Warto zaznaczyć, że wszystkie przygotowywane przez wystawców potrawy są wegetariańskie, czyli nie zawierają mięsa zwierząt.

- Faktycznie jest tak, że od samego początku na Restaurant Day przeważały dania wegetariańskie i trochę rzadziej wegańskie. Przy okazji, w związku z tym, że Latarnią zachęcamy w miarę możliwości wszystkich, by promować ekologiczne, prośrodowiskowe podejście, to wegetarianizmu czy weganizm jeszcze bardziej jak najlepiej wpasowuje się właśnie w myślenie o ekologii i środowisku. Dzieje się tak dlatego, że ten rodzaj karmienia ludzkości jest bardziej zrównoważony, a przy okazji promujemy też takie bardziej etyczne jedzenie, niewiążące się z cierpieniem żadnych istot - podkreśla Paweł Bąkowski.

Zobacz jak wyglądał Restaurant Dayw Gnieźnie:

Wszystkich przysmaków można próbować w Latarni na Wenei do godziny 18:00. Wtedy to również odbędzie się wręczenie głównej nagrody (ufundowanej przez firmę Altom) dla najlepszego, zdaniem próbujących, wystawcy.

ZOBACZ TEŻ: Warsztaty z tworzenia masek przedziwnych eko-stworów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto