MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Karczmy na Lednicy? [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Paweł Brzeźniak
Paweł Brzeźniak
,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Karczmy na Lednicy?
,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Karczmy na Lednicy? mat. org.
,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Karczmy na Lednicy? Podróżujemy i poznajemy smaki Wielkopolski. Jesteście ich ciekawi?

„Głos Wielkopolski” kibicuje wszystkim domowym kucharzom i wychodzi naprzeciw ich kulinarnej kreatywności! Dlatego powstał nowy program „Smaki Wielkopolski”, w którym podsuwamy pomysły na nowe potrawy, jednocześnie promując wielkopolskich, lokalnych producentów żywności.

W ramach projektu „Smaki Wielkopolski” uruchomiliśmy ramówkę wideo w sekcji specjalnej gloswielkopolski.pl/smaki-wielkopolski. W programie kucharz przygotowuje pyszne potrawy nawiązując do regionu.

Przez promocję naszego programu docieramy do osób zainteresowanych regionem, które docenią lokalność, szukają inspiracji do swoich kulinarnych podróży. „Smaki Wielkopolski” to wyjątkowa opowieść o smakach naszego regionu, która przyciąga miłośników dobrego jedzenia.

W jednym z odcinków zaprezentujemy Karczmę na Lednicy i opowiemy o tym miejscu oraz ugotujemy dania z artykułów spozywczyć lokalnych producentów. A partnerami tego odcinka są:
1 „AGRO-DANMIS” Gramowscy Sp.J. z Wyszyn koło Budzynia
2. Grupa Producentów Warzyw Chrobry, właściciel marki Dobrodzieje
3. Piekarnia i cukiernia Kajmak, Niechanowo, ul. Gnieźnieńska 5
4. Wielkopolski Związek Ogrodniczy

oraz oczywiście Karczma na Lednicy

- Karczma na Lednicy jest mocno zakorzeniona w kontekście historycznym. Nic więc dziwnego, że swą architekturą nawiązuje do tradycyjnego budownictwa ludowego. Niedaleko karczmy znajdziemy również kilka stylizowanych chatek, w których można zatrzymać się na noc. Staropolski klimat, zapach drewna i pyszne jedzenie – to wszystko
znajdziecie właśnie tutaj. Karczma to również doskonałe miejsce do wypoczynku, my natomiast nie będziemy tu odpoczywać, lecz już teraz z pomocą kucharza Karczmy na Lednicy, Krzysztofa Lęgasa wraz z niezastąpionym Andrzejem Gołąbkiem przygotujemy coś pysznego i zdrowego! - zapowiadała prowadząca program, Natalia Kozanecka.

Zupa Dyniowa (autorstwa Andrzeja Gołąbka)
- dynia pakowana „Dobrodzieje” – 1 opakowanie
- mleko kokosowe – 1 opakowanie
- papryczka chilli – 1 mała
- cebula – 2 szt.
- marchew – 2 szt.
- imbir – zetrzeć korzeń wielkości ok. 2 cm
- ziemniak – 3 szt.
- przyprawy: sól , pieprz , kurkuma , limonka
- grzanki

SAŁATKA WARZYWNA Z KOZIM SEREM I KARMELIZOWANYM JABŁKIEM, do sałatki chleb

- sałata świeża mix – 1 opakowanie
- pomidorki koktajlowe – 7 szt.
- ser sałatkowy kozi Damnis – ½ opakowania
- świeże maliny - garść
- ciecierzyca gotowana „Dobrodzieje” – ½ opakowania
- kukurydza gotowana „Dobrodzieje” – 1 opakowanie
- jabłka – 2 szt.
- chleb na grzanki

- W dzisiejszym odcinku zaproponowaliśmy dania, które z łatwością przygotujecie u siebie w domu. W szybkim gotowaniu pomogą Wam już wstępnie ugotowane warzywa, które są równie smaczne i zdrowe, jak te świeże. Nie zapomnijcie również o dobrym pieczywie i naszych pysznych, polskich jabłkach. Serdecznie zapraszam do kolejnego odcinka programu „Smaki Wielkopolski” - powiedziała na koniec Natalia Kozanecka.

Informacje na temat produktów

GRUPA PRODUCENTÓW WARZYW „CHROBRY”, właściciel marki Dobrodzieje
DYNIA DO ZUPY – koncept na danie – dynia jest trudna w obróbce, dlatego można skorzystać z warzywa już wstępnie przygotowanego, szybkie i proste przygotowanie.

DODATKOWO WYBRANE WARZYWA DO SAŁATKI
Zalety produktów pakowanych próżniowo
• Opakowanie: łatwe otwarcie, niewielka ilość odpadu z opakowania
• Nie trzeba przechowywać w warunkach chłodniczych (2-24stopnie)
• Długi okres przydatności do spożycia dzięki sterylizacji
• Możliwość szybszego przygotowania posiłków
• Folia do recyklingu

DANMIS – PRODUKTY KOZIE
Produkty z mleka koziego są odżywcze, lekkostrawne, zawierają dużo wapnia, białka i witamin. Zaspakajają potrzeby konsumentów cierpiących na alergię związane z mlekiem krowim.

PIEKARNIA CUKIERNIA KAJMAK - CHLEB TRADYCYJNY
Chleb tradycyjny, jak już sama nazwa wskazuje, to zwyczajowy wyrób piekarniczy przygotowywany w piekarni Kajmak na podstawie receptury z lat 60 XIX wieku. Jest to pieczywo pszenno-żytnie z dodatkiem drożdży, serwatki oraz soli. Warto dodać, że ziarna pszenicy – a więc główny składnik wypieku -są bogate w witaminę B, cenne dla organizmu składniki mineralne, które posiadają zdolność oczyszczania i wzmacniania pracy wątroby. Tradycyjny chleb Piekarni Kajmak z Niechanowa produkowany jest na naturalnym zakwasie,
według tradycyjnych receptur.

WIELKOPOLSKI ZWIĄZEK OGRODNICZY:
Jabłka Wielkopolskie to przede wszystkim owoce wysokiej jakości i bezpieczne dla zdrowia. Większość zbieranych jabłek pochodzi z sadów o rodzinnych tradycjach. Podczas Targów Smaki Regionów odbywających się w Poznaniu jabłko wielkopolskie otrzymało certyfikat i oznaczenie przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
ODMIANY: Gala, Red Jonaprince, Delikates, Szampion, Red Delicious, Lobo, Ligol, Golden Delicious, Cortland, jabłka dostarczone przez Małgorzatę i Dariusza Prządak.

Odcinek już wkrótce będzie można zobaczyć na stronie gloswielkopolski.pl.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rusza 61. Festiwal w Opolu. Znamy szczegóły

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto