Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Pożar w nowym bloku w centrum Zielonej Góry. Konieczna była ewakuacja mieszkańców

Pożar w nowym bloku w centrum Zielonej Góry. Konieczna była ewakuacja mieszkańców

Michał Orzeł z Kozłowa będzie walczył na gali Premier Boxing League w Bolton

Michał Orzeł z Kozłowa będzie walczył na gali Premier Boxing League w Bolton

Polecamy

Czy ksiądz może udzielić ślubu bez bierzmowania? Nie jest to takie oczywiste

Czy ksiądz może udzielić ślubu bez bierzmowania? Nie jest to takie oczywiste

Paryż dla oszczędnych: jak zwiedzać stolicę Francji bez wydawania pieniędzy?

Paryż dla oszczędnych: jak zwiedzać stolicę Francji bez wydawania pieniędzy?

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze

Nie używaj tych narzędzi kuchennych! Zawierają substancje rakotwórcze