Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Coraz więcej zamkniętych lokali gastronomicznych. Dlaczego restauracje są masowo zamykane?

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
- Tylko w polskiej branży gastronomicznej PKB z 37 mld zł w 2019 roku spadło do 20 mld zł w 2021 roku- wskazuje IGGP.
- Tylko w polskiej branży gastronomicznej PKB z 37 mld zł w 2019 roku spadło do 20 mld zł w 2021 roku- wskazuje IGGP. Pawel Relikowski / Polska Press
W Polsce zamyka się coraz więcej lokali gastronomicznych. Z danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej wynika, że między 2019 a 2021 rokiem zamknęło się lub przebranżowiło około 20 tysięcy lokali gastronomicznych. Z pracy w branży odeszło blisko 200 tysięcy pracowników.

Portal Horecabc.pl wskazuje kilka przyczyn takiej sytuacji. Po pierwsze, zdaniem ekspertów jest to presja płacowa w tej branży. Jak wyjaśniono, część pracodawców przekalkulowało swoje możliwości finansowe. Kolejnym czynnikiem jest inflacja, która przełożyła się na wzrost cen dań. Do tego dochodzą obowiązujące obostrzenia dotyczące limitu gości w lokalach.

Ponadto jako jeden z powodów podaje subwencje PFR 2.0, co miało pozwolić "dotrwać jedynie do końca roku tylko po to, by zlikwidować biznes i złożyć wniosek o umorzenie subwencji". Jednym z warunków skorzystania z pomocy i umorzenia subwencji było utrzymanie średniego zatrudnienia do końca 2021 roku.

Nie bez wpływu na sytuację branży ma wzrost kosztów mediów, który w tym roku jest wyjątkowo wysoki. Na koniec eksperci portalu wskazali na wdrożenie Nowego ładu i związanych z nim dodatkowych kosztów.

- Eksperci wskazują, że gastronomia, hotelarstwo i turystyka to branże poszkodowane najmocniej przez pandemię. Te sektory są też najbardziej zagrożone falą bankructw przez szok cen energii. Dla wielu działalność przestanie być opłacalna - donosi czwartkowa "Rzeczpospolita".

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej w odpowiedzi na projekt ustawy, który przewiduje, że pracodawca miałaby możliwość żądania od pracownika informacji, czy jest zaszczepiony na COVID-19 przypomina, że segment HoGaTur (Hotelarstwo, Gastronomia i Turystyka) jest "najbardziej poszkodowanym segmentem gospodarki w czasie pandemii COVID-19. - Tylko w polskiej branży gastronomicznej PKB z 37 mld zł w 2019 roku spadło do 20 mld zł w 2021 roku- napisano.

- W tym czasie zamknęło się albo przebranżowiło 20 000 lokali gastronomicznych, a z pracy odeszło 200 tys wykwalifikowanych pracowników- dodano. Ponadto IGGP wskazuje, że zadłużenie branży "tylko do dostawców surowców zbliża się do 1 miliarda złotych". - Bankrutują wielopokoleniowe biznesy rodzinne, zwykle małe i średnie firmy napisano.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Coraz więcej zamkniętych lokali gastronomicznych. Dlaczego restauracje są masowo zamykane? - Strefa Biznesu

Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto