Cynamonowe bułeczki w kształcie serca! Najlepszy przepis na śniadanie na słodko, szczególnie jesienią i zimą

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Cynamonowe, drożdżowe bułeczki podbiją serca wszystkich domowników. Sprawdź prosty przepis, przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami.
Cynamonowe, drożdżowe bułeczki podbiją serca wszystkich domowników. Sprawdź prosty przepis, przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestami. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Pyszne, drożdżowe bułeczki pachnące cynamonem to najlepszy przysmak na śniadanie na słodko. Idealnie sprawdzą się do kubka mleka lub kawy, posmarowane np. masłem. Podpowiadamy, jak je przygotować. Sprawdź nasz przepis i zrób cynamonowe bułeczki śniadaniowe.

Bułeczki cynamonowe na śniadanie

Zimowe i jesienne poranki warto osłodzić sobie pyszną, drożdżową bułeczką z cynamonem, której kształt serca z pewnością wprawi nas w dobry humor. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak zajmuje dużo czasu. Warto zrobić więcej bułeczek i kilka zamrozić. Kiedy poczujemy na nie chęć, to wystarczy je rano podgrzać w piekarniku i śniadanie na słodko gotowe. Dodatkowo cały dom wypełni się słodkim zapachem cynamonu. Bezcenne uczucie!

Cynamonowe bułeczki można jeść same lub posmarować je odrobiną masła, dżemu lub kremowego serka. Idealnie sprawdzą się także jako przysmak do popołudniowej herbaty.

Przepis na drożdżowe bułeczki cynamonowe

Bułeczki piecz ok. 20 minut w 170 stopniach.
Bułeczki piecz ok. 20 minut w 170 stopniach. Katarzyna Puczyńska

(ok. 20 porcji, czas przygotowania: ok. 2 godziny)

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 250 mln mleka
  • szczypta soli
  • cynamonowe nadzienie: 60 g masła, 3 łyżki cukry pudru, czubata łyżka cynamonu)

Przygotowanie:

Jak przygotować cynamonowe bułeczki?

  1. W miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i odstaw na kilka minut, by zaczęły pracować.
  2. Masło rozpuść, a mleko podgrzej. Do dużej miski wsyp mąkę.
  3. Utrzyj dwa żółtka z 3 łyżkami cukru.
  4. Do mąki dodaj drożdże, utarte żółtka i mleko praz szczyptę soli. Zacznij wyrabiać ręką i stopniowo wlewaj masło.
  5. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki.
  6. Ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywcza i odstaw na minimum 40 min, aż podwoi swoją objętość.
  7. Przygotuj cynamonowe nadzienie: masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia, a w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  8. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masłem i posyp cynamonowym nadzieniem. Zwiń jak roladę.
  9. Pokrój roladę z ciasta na 1,5 cm kawałki. Każdy przetnij w poprzek, ale nie do końca ( patrz na zdjęciu w galerii). Uformuj kształt serduszka.
  10. Bułeczki piecz ok 20 min w 170 stopniach.

Jeśli lubisz słodkości, to możesz cynamonowe bułeczki ozdobić jeszcze lukrem lub roztopioną czekoladą. Smacznego!

Zobacz przepis na drożdżowe, cynamonowe bułeczki w naszej galerii!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Materiał oryginalny: Cynamonowe bułeczki w kształcie serca! Najlepszy przepis na śniadanie na słodko, szczególnie jesienią i zimą - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie