Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też...
fot. romrodinka/123rf

Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Zupa owocowa

Danie serwowane nie tylko w szkolnych stołówkach, ale też przez ukochane babcie. Idealny posiłek w upalne letnie południe. Przygotowywana z sezonowych owoców ma różne oblicza – może być truskawkowa, wiśniowa albo wieloowocowa. Smakuje tak samo dobrze podawana na ciepło, jak i schłodzona.

Przygotowanie: Kilogram sezonowych owoców (mogą być mrożone) – umytych i wydrylowanych, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie przecieramy owoce przez sito, łącząc z płynem, który już mamy w garnku. Zaprawiamy jedną płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Podajemy z drobnym makaronem i śmietaną.

Zobacz również

Walka o lidera, czyli Wielka Sobotą pod znakiem jajowatej piłki

Walka o lidera, czyli Wielka Sobotą pod znakiem jajowatej piłki

Boisko przy SP 2 doraźnie połatane. Czy doczeka się kompleksowego remontu?

Boisko przy SP 2 doraźnie połatane. Czy doczeka się kompleksowego remontu?

Polecamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Nauczyciel musi pracować w trakcie przerwy wielkanocnej? Sprawdzamy

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Moc silnika. Czy duża moc silnika zwiększa ryzyko wypadków?

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Te skorupki możesz jeść. Zobacz, jak wpływają na zdrowie