MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Wypadek na alei Grunwaldzkiej w Gdańsku. Kierowca samochodu wjechał w zamiatarkę

Wypadek na alei Grunwaldzkiej w Gdańsku. Kierowca samochodu wjechał w zamiatarkę

Pięć pytań do kandydata: Sebastian Kaleta odpowiada

Pięć pytań do kandydata: Sebastian Kaleta odpowiada

Polecamy

To wręcz nieprawdopodobne. Czy czysta woda może tuczyć? Zobacz wyniki badań

To wręcz nieprawdopodobne. Czy czysta woda może tuczyć? Zobacz wyniki badań

Nowe kierunki studiów w rekrutacji 2024/2025. Niektóre zaskakują

Nowe kierunki studiów w rekrutacji 2024/2025. Niektóre zaskakują

Szczepić trzeba nie tylko dzieci. Jest kalendarz szczepień dla dorosłych

Szczepić trzeba nie tylko dzieci. Jest kalendarz szczepień dla dorosłych