Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Kalkowski i Dołkowski spotkali się na debacie przed drugą turą wyborów w Szemudzie

Kalkowski i Dołkowski spotkali się na debacie przed drugą turą wyborów w Szemudzie

Takie pytania w Milionerach miał Dawid z Opola. Dotarł do pytania za milion! [QUIZ]

Takie pytania w Milionerach miał Dawid z Opola. Dotarł do pytania za milion! [QUIZ]

Polecamy

Pad z Fallout do Xbox i wyjaśnienie zagadki: kiedy dzieje się serial?

Pad z Fallout do Xbox i wyjaśnienie zagadki: kiedy dzieje się serial?

Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia

Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia

„W tej przemocy było coś ciekawego, to był sposób komunikacji”. Staniszkis o związku

„W tej przemocy było coś ciekawego, to był sposób komunikacji”. Staniszkis o związku