Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mamy coraz większą świadomość na temat kosztu, jaki planeta...
fot. pixbay.com

Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste

Dieta „klimatyczna”

Mamy coraz większą świadomość na temat kosztu, jaki planeta ponosi w procesie produkcji jedzenia. Jest to nie tylko ślad węglowy pochodzący z transportu, ale również ze zużycia wody, energii czy ziemi. Niektóre produkty posiadają mniejszy ślad, inne większy.

Mając jednak na uwadze wpływ jedzenia na środowisko, będziemy chcieli dokonywać świadomych wyborów. Właśnie dlatego normalizacja roślinnej żywności może rosnąć w siłę.

Już teraz sprzedaż roślinnych zamienników produktów zwierzęcych w niektórych krajach skoczyła o kilkaset procent — w USA nawet o 140%. Cel jest dość prosty: pokazać, że posiłki bogate w roślinne produkty nie są gorsze od tych, w których przeważają te zwierzęce. Będziemy poszukiwać równowagi między spożyciem mięsa czy nabiału. Sporo osób stawia już na fleksitarianizm czy reduktarianizm, a w tym roku liczba miłośników tego trendu powiększy się.

Zobacz również

Blisko pół tysiąca osób zatańczyło Poloneza na Rynku Głównym w Krakowie

Blisko pół tysiąca osób zatańczyło Poloneza na Rynku Głównym w Krakowie

Wypadek na DK28 pod Myślenicami. Jedna osoba ranna

Wypadek na DK28 pod Myślenicami. Jedna osoba ranna

Polecamy

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika i bluzki! Fani diwy zachwyceni

Ma 78 lat i pokazała się bez stanika i bluzki! Fani diwy zachwyceni

Koniec wakacji jakie znamy! Ukochany kraj Polaków wprowadza rewolucję

Koniec wakacji jakie znamy! Ukochany kraj Polaków wprowadza rewolucję