Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść łososia? Ta ryba ma wiele cennych właściwości odżywczych!

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Łososie zawierają wiele niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Miłośnicy ryb powinni sięgać po niego jak najczęściej. Dlaczego warto go jeść?

Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->
Łososie zawierają wiele niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Miłośnicy ryb powinni sięgać po niego jak najczęściej. Dlaczego warto go jeść? Sprawdź wszystkie właściwości łososia --->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Po tę rybę sięga się wyjątkowo często, a na stołach króluje pod wieloma postaciami. Łosoś, bo o nim mowa, wybierany jest zarówno ze względu na walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Zawiera bowiem dużo witamin i minerałów, a także korzystnie wpływa na kondycję całego organizmu. Co się dzieje z organizmem, gdy je się łososia? Sprawdź naszą galerię!

Łosoś to jedna z tych ryb, które na polskich stołach pojawiają się bardzo często. Idealnie nadaje się na danie główne czy przystawkę. Warto wiedzieć, że na rynku można spotkać kilka jego odmian: norweskiego i bałtyckiego. W sklepach da się kupić także pstrąga łososiowego, jednak jest to już zupełnie inna ryba.

Trwa głosowanie...

Jak często jesz ryby?

Jak wybrać najlepszego łososia? Na co zwracać uwagę?

Przed kupieniem łososia dobrze jest sprawdzić, czy ryba pochodzi z hodowli, czy może została złowiona. Te hodowlane mają zwykle znacznie większą zawartość tłuszczu, co wpływa też na ilość kwasów omega-3. Dzikie ryby mogą zaś zawierać więcej zanieczyszczeń, a nawet niebezpiecznych toksyn.

Warto też pamiętać, że wbrew powszechnej opinii intensywnie czerwony kolor mięsa nie świadczy o zdrowiu ryby. Dlaczego? W niektórych hodowlach są one karmione specjalnym barwnikiem, który wpływa na barwę mięsa. Łosoś powinien być sprężysty, to znaczy powinien uginać się pod naciskiem palca, a następnie wrócić do pierwotnej formy. Z kolei skóra u zdrowej ryby jest jasna, matowa i pozbawiona przebarwień.

Wartości odżywcze łososia. Dlaczego warto go jeść?

Łososie zawierają wiele niezbędnych wartości odżywczych, witamin i minerałów. Miłośnicy ryb powinni sięgać po niego jak najczęściej. Dlaczego warto go jeść? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!

Witaminy i minerały w łososiu:

W mięsie łososia znajdują się witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9, B12, a także A, E i D. Jeżeli chodzi o minerały, to można w nim znaleźć:

  • potas,
  • fosfor,
  • selen,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • cynk,
  • fluor,
  • jod,
  • niacyna.

Ile kalorii ma łosoś?

Świeży łosoś atlantycki w 100 gramach zawiera około 127 kalorii. Wartość ta zmieni się jednak w zależności od sposobu przygotowania. Najmniej kalorii będzie miała ryba gotowana na parze – około 170, a najwięcej łosoś smażony – może osiągać wtedy nawet powyżej 300 kalorii.

Łosoś z grilla

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Dlaczego warto jeść łososia? Ta ryba ma wiele cennych właściwości odżywczych! - Poznań Nasze Miasto

Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto