MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To niedojrzałe owoce rosnącego w gorących klimatach piżmianu...
fot. Neha Deshmukh/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Okra

To niedojrzałe owoce rosnącego w gorących klimatach piżmianu jadalnego o podłużnym kształcie i pięciokątnym przekroju, jedzone jako warzywo. Są dostępne w postaci marynowanej i pojawiają się nawet w dyskontach. Mają wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika.

Podobnie brzmi nazwa okara – to rozdrobnione nasiona soi, pozostałe po wypłukaniu z niego rozpuszczalnych związków w procesie produkcji mleczka sojowego. Używa się jej jak mąki czy masy bazowej, np. do przygotowania roślinnego sernika.

Zobacz również

Modernizacja bazy turystycznej jest priorytetem. Rozmowa z Pawłem Mikołajewskim

NOWE
Modernizacja bazy turystycznej jest priorytetem. Rozmowa z Pawłem Mikołajewskim

Leszek Golonka powróci na stanowisko komendanta Straży Miejskiej w Zakopanem

NOWE
Leszek Golonka powróci na stanowisko komendanta Straży Miejskiej w Zakopanem

Polecamy

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Letni obiad z cukinią i boczkiem. Robię go, gdy brakuje pomysłów

Zapomnij o „pelikanach”! W tej sukience Anny Popek nikt ich nie zauważy

Zapomnij o „pelikanach”! W tej sukience Anny Popek nikt ich nie zauważy