Gdzie możesz zjeść dobre lody w Gnieźnie? Polecane miejsca we wrześniu 2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Gnieźnie?
Gdzie pójść na lody w Gnieźnie? jenifoto
Przeczytaj, gdzie się znajdują posiadające najlepszą ofertę lodziarnie w Gnieźnie. Lato niewątpliwie nie może się bez nich obejść. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez ożywczego deseru, jakim właśnie są lody. Zerknij do przeszłości, by sprawdzić ich początki. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Gnieźnie.

Jak powstały lody?

Pierwsze informacje o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Również w Europie zajadali się tym przysmakiem wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i przysparzający trudności w wykonaniu ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich partii górskich.

W czasach Renesansu odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zostanie on zamrożony. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

W Polsce w latach dwudziestych ubiegłego wieku modne stało się chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a oferta zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Po wojnie zaczęto produkować lody na szerszą skalę. Rzemieślnicy Przyrządzali je w maszynkach. Podawano je w waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Gnieźnie otwierano w centrum i przy najpopularniejszych ulicach. Lody dostępne były tylko w okresie letnim, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Współcześnie lody wytwarzane są z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy jednak spotkać w Gnieźnie lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Gnieźnie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Gnieźnie

katalog firm

Jakie lody możesz zjeść w lodziarniach w Gnieźnie?

Różnorodność rodzajów tego popularnego deseru jest duża. Latem na każdym kroku widzimy lodziarnie oferujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety przyrządzane z wody i owoców.

Do wyrobu lodów włoskich używa się gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. Są to najczęściej sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są zdrowe.

To warto wiedzieć

Ile kalorii mają lody?

Gdy chcemy zjeść lody zastanawiamy się zapewne czy mają dużo kalorii i czy nie wpłyną źle na naszą figurę. W zależności od rodzaju lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. W jednej gałce lodów znajduje się 130 kcl. W porównaniu do innych deserów jest to niewiele. Możemy więc bez obaw zajadać się nimi w upalne dni.

Najzdrowsze mogą okazać się lody zrobione samodzielnie w domu. W tym celu można wykorzystać jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub jego zamiennika przyniesie taki efekt, że kaloryczność spadnie.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie