Jak powstały lody?
Pierwsze informacje o deserach zrobionych z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Również w Europie zajadali się tym przysmakiem wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i przysparzający trudności w wykonaniu ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich partii górskich.
W czasach Renesansu odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z lodem i solą zostanie on zamrożony. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.
W Polsce w latach dwudziestych ubiegłego wieku modne stało się chodzenie do lodziarni i cukierni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a oferta zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.
Po wojnie zaczęto produkować lody na szerszą skalę. Rzemieślnicy Przyrządzali je w maszynkach. Podawano je w waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Gnieźnie otwierano w centrum i przy najpopularniejszych ulicach. Lody dostępne były tylko w okresie letnim, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Współcześnie lody wytwarzane są z gotowych proszków z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Możemy jednak spotkać w Gnieźnie lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą starannością i dbałością o jakość, stosując przy tym tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Gnieźnie? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Gnieźnie
Jakie lody możesz zjeść w lodziarniach w Gnieźnie?
Różnorodność rodzajów tego popularnego deseru jest duża. Latem na każdym kroku widzimy lodziarnie oferujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety przyrządzane z wody i owoców.
Do wyrobu lodów włoskich używa się gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.
Lody amerykańskie mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
Lody wegańskie są inne niż pozostałe pod tym względem, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. Są to najczęściej sorbety lub lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są zdrowe.
To warto wiedzieć
Ile kalorii mają lody?
Gdy chcemy zjeść lody zastanawiamy się zapewne czy mają dużo kalorii i czy nie wpłyną źle na naszą figurę. W zależności od rodzaju lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. W jednej gałce lodów znajduje się 130 kcl. W porównaniu do innych deserów jest to niewiele. Możemy więc bez obaw zajadać się nimi w upalne dni.
Najzdrowsze mogą okazać się lody zrobione samodzielnie w domu. W tym celu można wykorzystać jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub jego zamiennika przyniesie taki efekt, że kaloryczność spadnie.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?