- Wspólne pieczenie i dekorowanie pierników z dziećmi to nasza coroczna tradycja. One we wszystkim mi pomagają, to dla nas świetna zabawa
– mówi Emilia Danelska z Pyszczna, mama Amelki, Mateusza i kilkumiesięcznego Tomka. Przy pieczeniu pierników największą radość dzieciom sprawia dekorowanie wypieczonego ciasta. Wtedy właśnie mogą puścić wodze fantazji i udekorować je zgodnie ze swoją wyobraźnią.
Taka tradycja ma miejsce nie tylko w Pyszczynie, ale także i w wielu domach mieszkańców Gniezna. Choć do świąt zostało raptem kilka dni, nie jest za późno! Jeszcze jest czas, by móc wykonać takie smakołyki w domu.
Pyszne pierniki. Oto prosty przepis na pyszne pierniki [FOTO+ PRZEPIS]
Sprawdzny przepis: Pierniki Alpejskie Emilii
- Ciasto robię wieczorem, a pierniki piekę z dziećmi następnego dnia. Te są przepyszne. Delikatne korzenne i miękkie od razu po upieczeniu. Wersja nadziewana z czekoladową to poezja! Wspaniały prezent, który uciesz każdego
– podkreśla Emilia. - Z ciastem dobrze się pracuje nie jak kruche jak większość ciast piernikowych dzięki leżakowaniu jest elastyczne, dobrze się wałkuje.
Składniki:
200ml gęstej śmietany 18%
3 łyżeczki sody
400g miodu
6 łyżeczek przyprawy do piernika
250g masła
1kg mąki
3 łyżki kakao
3 białka
8 żółtek
1,5szkl. cukru
Mieszamy miseczce śmietanka i sodę. Odstawiamy na chwilę.
Miód zagotować z przyprawą, odstawić + masło poczekać aż się rozpuści a potem wystudzić.
Kakao +mąka mieszamy dużej misce.
Białka ubić, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
Ubite jajka wlewać do mąki i delikatnie mieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić przykryte na noc do lodówki, lub przy takiej pogodzie na dwór. Po nocy zgęstnieje.
Ciasto dzielimy, podsypujemy mąką i wałkujemy ok 5mm nie za cienko.
Piec 180 st – 10 min
Pierniczki alpejskie nadziewane
Na rozwałkowane ciasto ok. 3-4mm na jednej połowie odciskamy lekko foremkę nakładamy po pół łyżeczki marmolady (lub domowych przetworów powideł, konfitury wiśniowej) i przykrywamy druga połową ciasta. Dociskamy dookoła nadzienia delikatnie i wycinamy.
Polewa do pierników z marmoladą
Składniki:
250g cukru pudru
1łyżka miodu –
¼ szkl. gorącej wody
1łyżka kakao
50g gorzkiej czekolady rozpuszczonej
Wykonanie
Miód rozpuścić w wodzie. Wszystko po kolei połączyć jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze gorącej wody.
Pierniki nabijać na widelec i maczać w polewie.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?