18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Gniezno: Sezon na grzyby. Sanepid radzi, jak je zbierać, by się nie zatruć

IB
Wskazówki dla amatorów grzybów - zwłaszcza dla tych, którzy lubią ten przysmak zbierać w lesie sami - przypomina gnieźnieński sanepid.

W Polsce występuje 14 tys. gatunków grzybów. Co prawda większość z nich to niewidoczne dla nas na co dzień mikroorganizmy, za to 4 tys. to te z nóżką i kapeluszem, występujące w lesie. Do jedzenia nadaje się z nich około 250 gatunków. Sięgamy jednak po kilka, czy kilkanaście tych, które znamy.

Gnieźnieński sanepid, jak co roku, przestrzega przed pomyłkami, które mogą okazać się nawet śmiertelnie niebezpieczne.

- Zatrucie grzybami jest bardzo niebezpieczne, może zagrażać życiu - mówi Grażyna Bernaciak, Państowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie. - Najgroźniejszy jest muchomor sromotnikowy. Nawet 50 gram owocnika tego grzyba może wywołać bardzo groźne skutki. Są publikacje mówiące o tym, że co drugi, co trzeci człowiek, który go zje, umiera. Prawie każdy jest potencjalnym biorcą wątroby.

Grzybobranie, jak podkreśla G. Bernaciak, to dobra forma spędzania czasu z rodziną na świeżym powietrzu. By jednak uniknąć przykrych konsekwencji, należy zachować ostrożność.

Kilka zasad może pozwolić uniknąć pomyłki:

- zbierajmy tylko dojrzałe okazy grzybów, które mają wszystkie cechy swojego gatunku;
- jeśli nie mamy doświadczenia i wiedzy, nie zbierajmy żadnych grzybów, które mają na spodzie kapelusza blaszki, a tylko te z rurkami ("gąbką") - wśród nich mogą trafić się niejadalne, gorzkie, ale nie śmietlelnie trujące;
- nie pakujmy zebranych grzybów do foliowych toreb, w których mogą rozwijać się bakterie i pleśnie, ale przewoźmy je do domu w otwartym koszyku;
- w lesie uważajmy na kleszcze - zakładajmy długie nogawki i rękawy;
- nie niszczmy zarobaczonych grzybów - na kolację się nie przydadzą, ale kiedy dojrzeją, rozsieją zarodniki i będziemy mogli zbierać grzyby w przyszłym roku.

- Jeśli mamy wątpliwości, w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej jest dwóch wykwalifikowanych pacowników, klasyfikatorów grzybów, którzy powiedzą nam, czy zebrane okazy są jadalne - mówi Grażyna Bernaciak.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie