18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Gniezno: Sezon na grzyby. Sanepid radzi, jak je zbierać, by się nie zatruć

IBZaktualizowano 
Wskazówki dla amatorów grzybów - zwłaszcza dla tych, którzy lubią ten przysmak zbierać w lesie sami - przypomina gnieźnieński sanepid.

W Polsce występuje 14 tys. gatunków grzybów. Co prawda większość z nich to niewidoczne dla nas na co dzień mikroorganizmy, za to 4 tys. to te z nóżką i kapeluszem, występujące w lesie. Do jedzenia nadaje się z nich około 250 gatunków. Sięgamy jednak po kilka, czy kilkanaście tych, które znamy.

Gnieźnieński sanepid, jak co roku, przestrzega przed pomyłkami, które mogą okazać się nawet śmiertelnie niebezpieczne.

- Zatrucie grzybami jest bardzo niebezpieczne, może zagrażać życiu - mówi Grażyna Bernaciak, Państowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie. - Najgroźniejszy jest muchomor sromotnikowy. Nawet 50 gram owocnika tego grzyba może wywołać bardzo groźne skutki. Są publikacje mówiące o tym, że co drugi, co trzeci człowiek, który go zje, umiera. Prawie każdy jest potencjalnym biorcą wątroby.

Grzybobranie, jak podkreśla G. Bernaciak, to dobra forma spędzania czasu z rodziną na świeżym powietrzu. By jednak uniknąć przykrych konsekwencji, należy zachować ostrożność.

Kilka zasad może pozwolić uniknąć pomyłki:

- zbierajmy tylko dojrzałe okazy grzybów, które mają wszystkie cechy swojego gatunku;
- jeśli nie mamy doświadczenia i wiedzy, nie zbierajmy żadnych grzybów, które mają na spodzie kapelusza blaszki, a tylko te z rurkami ("gąbką") - wśród nich mogą trafić się niejadalne, gorzkie, ale nie śmietlelnie trujące;
- nie pakujmy zebranych grzybów do foliowych toreb, w których mogą rozwijać się bakterie i pleśnie, ale przewoźmy je do domu w otwartym koszyku;
- w lesie uważajmy na kleszcze - zakładajmy długie nogawki i rękawy;
- nie niszczmy zarobaczonych grzybów - na kolację się nie przydadzą, ale kiedy dojrzeją, rozsieją zarodniki i będziemy mogli zbierać grzyby w przyszłym roku.

- Jeśli mamy wątpliwości, w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej jest dwóch wykwalifikowanych pacowników, klasyfikatorów grzybów, którzy powiedzą nam, czy zebrane okazy są jadalne - mówi Grażyna Bernaciak.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3