Gniezno Stary Ratusz: na wigilijnym stole coraz częściej tradycja miesza się z nowymi smakami
Patryk Zaborowski i Piotr Przyborski, kucharze w restauracji Słowianin
Inspirując się wskazówkami gnieźnieńskich kucharzy, możemy w innowacyjny sposób zinterpretować tradycyjne przepisy i uczynić z nich wyjątkowe potrawy. Kucharze z restauracji Słowianin przygotowali np. śledzie w czerwonej salsie i terrine (roladę) z karpia. - Gnieźnianie są wciąż związani z tradycyjnymi produktami, choć w restauracjach szukają czegoś nowego. Lubią zjeść schabowego, ale najlepiej jak on jest podany z jakimś nowszym dodatkiem. My - kucharze staramy się podążać za oczekiwaniami naszych klientów. Stąd też nasza dzisiejsza propozycja - tradycyjny śledź i karp, ale podany w zupełnie inny sposób, zaczerpnięty z zagranicznych kuchni - mówi Patryk Zaborowski ze Słowianina. - Ludzie coraz częściej przestają gotować w domach i sięgają po gotowe dania, np. z restauracji. Na stołach naszych babć i matek częściej spotykamy tradycyjne, polskie dania, ale w młodych rodzinach pojawiają się bardziej nowoczesne, np. karp ustępuje soli, czy filetom innych ryb. Często też młodzi po prostu zamawiają u nas gotowe dania na święta, albo robią wigilię w restauracji - zauważa Piotr Przyborski - drugi kucharz ze Słowianina. (Przepis dań znajdziecie dalej) WIĘCEJ... kliknij w kolejne zdjęcie