18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gniezno: uczniowie Gimnazjum nr 4 poznawali kuchnię wielkopolską

Paweł Brzeźniak opr.
Gniezno: uczniowie Gimnazjum nr 4 poznawali kuchnię wielkopolską
Gniezno: uczniowie Gimnazjum nr 4 poznawali kuchnię wielkopolską Gimnazjum nr 4 Gniezno
Rozpoczęły się pierwsze w tym roku zajęcia w ramach projektu „Wielkopolska od kuchni”, który wpisał się w tradycję Gimnazjum nr 4 im. Polskich Noblistów w Gnieźnie.

Gniezno: uczniowie Gimnazjum nr 4 poznawali kuchnię wielkopolską

Już od trzech lat projekt jest realizowany przez uczniów tej szkoły i trzeba przyznać, że cieszy się dużym zainteresowaniem. Projekt, którego tytuł kojarzy się z gastronomią, nie ogranicza się tylko do tematów kulinarnych, choć to one stały się głównym zagadnieniem na pierwszych zajęciach. Autorki projektu: Danuta Piechocka, Maria Powierza, Wioletta Łubińska, Kamilla Stróżyk i Agnieszka Puszczykowska-Glapa, starają się zaszczepić wśród młodzieży gimnazjalnej miłość do Wielkopolski. Poprzez różnorodne działania pragną przybliżyć historię, kulturę i życie mieszkańców tej niezwykłej krainy. Rozwijanie w uczniach świadomości narodowej, przywiązania do miejsca urodzenia i regionu, w którym mieszkają, oraz poszanowania dla tradycji i kultury jest nadrzędnym celem projektowych zadań.

W tegorocznej edycji poznawanie Wielkopolski rozpoczęło się od kuchni. Młodzież przygotowywała i degustowała najbardziej sztandarową potrawę naszej kuchni regionalnej, czyli pyry z gzikiem. Ważnym elementem spotkania było poznanie przepisów na to danie. Pierwszy z nich zapisany został oczywiście w języku ogólnym, natomiast drugi wywołał pewne poruszenie, ponieważ wykorzystano w nim wyrażenia z gwary poznańskiej. Po części językowej rozpoczęły się prace kulinarne, które uczniowie wykonywali bardzo chętnie. Efekty ich działań okazały się niezwykle smaczne. Przekonać się o tym mogła również dyrektor gimnazjum, Maria Maćkowiak, uczestnicząca w biesiadzie finalizującej zajęcia, na której daniem głównym był oczywiście „gzik na pyrki sztryfelku”.

Kolejne zajęcia projektowe poświęcone będą kulturze ludowej regionu, a szczególnie strojom ludowym z terenu Wielkopolski.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto