Gniezno: uczniowie Gimnazjum nr 4 poznawali kuchnię wielkopolską
Już od trzech lat projekt jest realizowany przez uczniów tej szkoły i trzeba przyznać, że cieszy się dużym zainteresowaniem. Projekt, którego tytuł kojarzy się z gastronomią, nie ogranicza się tylko do tematów kulinarnych, choć to one stały się głównym zagadnieniem na pierwszych zajęciach. Autorki projektu: Danuta Piechocka, Maria Powierza, Wioletta Łubińska, Kamilla Stróżyk i Agnieszka Puszczykowska-Glapa, starają się zaszczepić wśród młodzieży gimnazjalnej miłość do Wielkopolski. Poprzez różnorodne działania pragną przybliżyć historię, kulturę i życie mieszkańców tej niezwykłej krainy. Rozwijanie w uczniach świadomości narodowej, przywiązania do miejsca urodzenia i regionu, w którym mieszkają, oraz poszanowania dla tradycji i kultury jest nadrzędnym celem projektowych zadań.
W tegorocznej edycji poznawanie Wielkopolski rozpoczęło się od kuchni. Młodzież przygotowywała i degustowała najbardziej sztandarową potrawę naszej kuchni regionalnej, czyli pyry z gzikiem. Ważnym elementem spotkania było poznanie przepisów na to danie. Pierwszy z nich zapisany został oczywiście w języku ogólnym, natomiast drugi wywołał pewne poruszenie, ponieważ wykorzystano w nim wyrażenia z gwary poznańskiej. Po części językowej rozpoczęły się prace kulinarne, które uczniowie wykonywali bardzo chętnie. Efekty ich działań okazały się niezwykle smaczne. Przekonać się o tym mogła również dyrektor gimnazjum, Maria Maćkowiak, uczestnicząca w biesiadzie finalizującej zajęcia, na której daniem głównym był oczywiście „gzik na pyrki sztryfelku”.
Kolejne zajęcia projektowe poświęcone będą kulturze ludowej regionu, a szczególnie strojom ludowym z terenu Wielkopolski.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?