W skrócie:
Pyszne faworki, znane także jako chrusty, przygotowuje się zwykle w czasie karnawału. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.
Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły – warto wyrabiać je długo lub nawet „stłuc” wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. Proponuję dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia. Można także tradycyjne faworki upiec w piekarniku, aby były mniej kaloryczne.
Przepis na faworki – tradycyjny przysmak na karnawał
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- szczypta soli,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 2 łyżki spirytusu,
- do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić tradycyjne faworki?
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.
Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.
Nasza rada: faworki będą bardzie kruche jeśli kilkakrotnie „stłuczesz” je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza
Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.
Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.
Pośrodku każdego paska zrób podłużne nacięcie.
Zwiń faworki – przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie (tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.
Rozgrzej olej w głębokiej patelni.
Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.
Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!
Czytaj także: Cukierki węglowe, precle i tamales. Karnawałowe dania z różnych stron świata. Tych dań nie może zabraknąć na imprezach
Zobacz też inne przepisy i tematy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot planetarny KENWOOD KMX750 biały
Robot planetarny KENWOOD KMX750 biały
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Compact Home 25280-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Compact Home 25280-56
kup teraz

Robot planetarny ESPERANZA Cooking Assistant EKM024
Robot planetarny ESPERANZA Cooking Assistant EKM02…
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010LYN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010LYN
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
kup teraz

Robot planetarny ESPERANZA Cooking Master EKM025
Robot planetarny ESPERANZA Cooking Master EKM025
kup teraz

Robot planetarny TREVI G3FERRARI G2P018
Robot planetarny TREVI G3FERRARI G2P018
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot planetarny SMEG 50's Style SMF13WHEU
Robot planetarny SMEG 50's Style SMF13WHEU
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 miętowy
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 miętowy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?