Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

III Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Pleszewie

PF
Kaczka po "pałucku" z pampuchami i modrą kapustą, gostyński gar, udziec wieprzowy pieczony z kaszą z sosem z konfitury wiśniowej, czernina z nadnoteckiej gęsi z swiymi kluchami lub makaronem…. - tych regionalnych potraw można było posmakować podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.
Kaczka po "pałucku" z pampuchami i modrą kapustą, gostyński gar, udziec wieprzowy pieczony z kaszą z sosem z konfitury wiśniowej, czernina z nadnoteckiej gęsi z swiymi kluchami lub makaronem…. - tych regionalnych potraw można było posmakować podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej. PF
Kaczka po "pałucku" z pampuchami i modrą kapustą, gostyński gar, udziec wieprzowy pieczony z kaszą z sosem z konfitury wiśniowej, czernina z nadnoteckiej gęsi z swiymi kluchami lub makaronem…. - tych regionalnych potraw można było posmakować podczas Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej.

Festiwal, nad którym honorowy patronat objęli: Senator RP Andżelika Możdżanowska oraz Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak zgromadził tłumy. Okazało się, że ogrody za starostwem stały się w tym dniu najważniejszym miejscem kulinarnym na mapie regionu. Szesnaście drużyn reprezentujących gminy, miasta i powiaty Wielkopolski stanęły w szranki do smakowitej rywalizacji.

Głównym punktem Festiwalu były niezaprzeczalnie, podzielone na dwie konkurencje konkursy kulinarne. W konkursie na najlepsze danie ciepłe zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Lipiej Góry, które przygotowało czerninę z nadnoteckiej gęsi z siwymi kluchami lub z makaronem.

Drugie miejsce zajęły panie z Trzebina, które przygotowały udziec wieprzowy pieczony z kaszą z sosem z konfitury wiśniowej, grzybowym lub czosnkowym i kapustą. W konkurencji cukierniczej bezkonkurencyjne okazało się Technikum Gastronomiczne z Zespołu Szkół Technicznych w Pleszewie, które przygotowało pierniki drobne.
Wśród wyróżnionych drużyn znalazły się: Masłowo, Wałków, Ziółkowo, Kuźnia, Ligota, Oporzyn, Sławoszyn, Nowa Wieś Ujska, Sowina, Kraszewice.

Podczas festiwalu można było spróbować wiele potraw z tradycyjnej kuchni regionu, porozmawiać z osobami, które je przygotowały. Przy odrobinie szczęścia może i nawet można było dostać przepis na jakiś smakowity kąsek albo poznać jakąś ciekawą metodę, trik, który można by później zastosować w kuchni.
Można było również wysłuchać wykładu dr Aleksandry Swulińskiej-Katulskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat „Tradycyjna Kuchnia Wielkopolska na przestrzeni dziejów”.

Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej to nie tylko "uciecha dla ciała". O satysfakcję "dla ducha" zadbali przedstawiciele regionalnych artystów. Na scenie zagrałą Kapela Odjazdowa z Witkowa, Zespół Muzyczny "Róża" z Niechanowa, zespół "Notecianie" z Lipiej Góry oraz zespół z Żegocina. Przekonali się również o tym goście z zaprzyjaźnionego powiatu Ammerland.

Jest to już trzecia edycja Festiwalu, którego formuła przewiduje dla zwycięskiej drużyny przywilej organizowania kolejnej edycji na swoim terenie. Celem konkursu jest promocja regionów i prezentacja tradycyjnej kuchni Wielkopolski oraz aktywność stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich. Festiwal to także okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych, zebrania przepisów i receptur regionalnych potraw.

Uczestnicy III Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej:
- KGW Oporzyn - Powiat Wągrowiecki
- KGW Nowa Wieś Ujska - Powiat Pilski
- KGW Sowina - Powiat Pleszewski
- KGW Ziółkowo - Powiat Gostyński
- KGW Trzebin - Powiat Pleszewski
- KGW Kuźnia - Powiat Pleszewski
- KGW Lipia Góra - Powiat Chodzieski
- KGW Sławoszew - Powiat Jarociński
- KGW Ligota - Powiat Ostrowski
- KGW Kraszewice - Powiat Ostrzeszowski
- Technikum Gastronomiczne Zespół Szkół Technicznych w Pleszewie - Powiat Pleszewski
- KGW Wałków - Powiat Krotoszyński
- KGW Ciemień - Powiat Turecki
- KGW Gorzykowo - Powiat Gnieźnieński
- KGW Rozdrażew - Powiat Krotoszyński
- KGW Masłowo - Powiat Śremskipl

Pleszew.naszemiasto.pl na Facebooku - dołącz do naszej społeczności!

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected] lub zadzwoń: (62) 742 00 62, (62) 742 58 25, 502 499 363
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pleszew.naszemiasto.pl Nasze Miasto