W środę w Kolegium Europejskim rozpoczęła się dwudniowa konferencja naukowa "Polski obraz Żyda". Jak zaznacza ks. dr hab. Waldemar Szczerbiński, dyrektor zakładu kultury judaizmu, temat nawiązywał do ubiegłorocznej "Żydowski obraz Polski" i to sami uczestnicy zaproponowali, by przedstawić tym razem odwrotny punkt widzenia. Wśród gości, którzy zainaugurowali sympozjum, byli a abp. Henryk Muszyński, prymas senior, którzy dużą wagę przywiązywał do ekumenizmu oraz Alicja Kobuz, przewodnicząca Żydowskiej Gminy Wyznaniowej w Poznaniu. W przedstawionych referatach pojawiały się różne wizerunki Żydów w prasie, literaturze, przedstawianie judaizmu we współczesnym chrześcijaństwie.
W środowy wieczór goście zostali zaproszeni na spotkanie z żydowską kuchnią w restauracji Hotelu Pietrak. Chętnie poznali jej tajniki zarówno uczestnicy konferencji, jak i wielbiciele kulinariów i różnego rodzaju wydarzeń kulturalnych. Degustacjom towarzyszył występ Jurij Music Band oraz anegdoty, ciekawostki i żydowski humor przybliżone przez Andrzeja Malickiego, aktora Teatru im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie.
Nie zabrakło formuły wypróbowanej już podczas innych kulinarnej spotkań - gotowania na żywo z udziałem ochotników z publiczności.
W kuchni żydowskiej najbardziej egzotycznie brzmi słowo "koszerny" - oznacza ono pokarmy przyrządzone zgodnie ze zbiorem zasad, ściśle przestrzeganych przez ortodoksyjnych Żydów. Część z nich może wydawać się osobliwa, jednak już nazwy i smaki potraw - pulpecików, roladek, czy ciast - okazały się nie aż tak odległe od naszej rodzimej kuchni.
Dni Judaizmu zakończy w poniedziałek wykład otwarty rabina Sachy Pecarica "Nowy przekład Tory na język polski. Trudności i wyzwania". Odbędzie się on o 10.00 w auli Kolegium Europejskiego.
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?