Spis treści
Kto nie powinien jeść maku? Te osoby muszą unikać makowca i kutii
Mimo dobroczynnych właściwości tych drobnych niebieskich ziarenek nie wszyscy mogą bezpiecznie po niego sięgać. W galerii podpowiadamy, kto powinien go unikać.
Kto nie powinien jeść maku?
Czy mak jest zdrowy? Właściwości odżywcze maku
Mak niebieski to niewielkie ziarenka pochodzące z jednorocznej rośliny, należącej do gatunku makowatych. Często uznawany jest za trudny do wyplenienia chwast. Pierwotnym miejscem występowania maku niebieskiego była Azja, jednak jego uprawa z powodzeniem przyjęła się w Europie, a jego największym producentem są Czechy. Mak można kupić w różnej formie: ziaren niezmielonych lub mielonych, a także w puszce z dodatkiem rodzynek i mleka.
Ziarna maku są bardzo kaloryczne, ponieważ w 100 g zawierają aż 524 kcal. Dodatkowo taka sama porcja stanowi źródło 23,7 g białka, 4,2 g węglowodanów oraz ogromnej ilości tłuszczu – 42, 9 g, jednak tylko 5,5 g stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, natomiast reszta to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Warto również wspomnieć, że suche ziarna maku niebieskiego stanowią również źródło błonnika pokarmowego, a porcja 100 g zawiera aż 20,5 g tego składnika.
Dodatkowo mak stanowi źródło wielu cennych witamin i związków mineralnych:
- witamina B1 – 0,854 mg,
- witamina B2 – 0,1 mg,
- witamina B3 – 0,896 mg,
- witamina B5 – 0,324 mg,
- witamina B6 – 0,247 mg,
- kwas foliowy – 82 mcg,
- witamina E – 1,77 mg,
- sód – 26 mg,
- potas – 719 mg,
- wapń – 1438 mg,
- żelazo – 9,76 mg,
- magnez – 347 mg,
- fosfor – 870 mg,
- miedź – 1,63 mg,
- mangan – 6,71 mg,
- cynk – 7,9 mg,
- selen – 13,5 mcg.
Ziarna maku to znakomite roślinne źródło żelaza i wapnia, dlatego ten produkt polecany jest szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Dowiedz się więcej: Co zrobić z masy makowej? Sprawdź przepisy na makowiec, kutię i nie tylko
Właściwości zdrowotne maku. Przy jakich dolegliwościach pomaga?
Mak zazwyczaj kojarzony był z środkiem nasennym, jednak to niejedyne jego zastosowanie. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że regularne spożywanie produktów z makiem może obniżać poziom cholesterolu LDL i podwyższać poziom HDL, pod warunkiem, że produkty te nie będą zawierały znacznych ilości cukru i tłuszczów utwardzanych, np. margaryn.
Mak dzięki zawartości błonnika pokarmowego pobudza perystaltykę jelit i przesuwa niestrawione resztki pokarmowe w dalsze części jelit. Warto również wspomnieć, że zawartość składników czynnych sprawia, że ziarna maku zmniejszają podrażnienia błon śluzowych górnych dróg oddechowych oraz ułatwiają odkrztuszanie zalegającej w płucach wydzieliny.
Jakie jeszcze właściwości wykazuje mak niebieski? Fitoterapeuci zaznaczają, że może on działać:
- przeciwmiażdżycowo,
- przeciwzapalnie,
- uspokajająco,
- przeciwlękowo,
- przeciwzaparciowo,
- przeczyszczająco
- przeciwkaszlowo.
Warto wspomnieć, że surowcem zielarskim są również kwiaty maku polnego, wykazują one wiele właściwości zdrowotnych. Najczęściej stosuje się je jako napar na kaszel lub jako środek nasenny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

SMEG BLF01SVEU Srebrny
Blender SMEG BLF01Blender Smeg z niepowtarzalnej l…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026EAC Kremowy
Blender KitchenAid K400 AC 5KSB4026EAC kremowyNowy…
kup teraz

SMEG BLF01PGEU Pastelowa zieleń
Blender SMEG BLF01 Blender Smeg z niepowtarzalnej …
kup teraz

WMF Kult X 416520011
Blender wielofunkcyjny KULT X – niezawodny pomocni…
kup teraz

Kuvings SV 500 srebrny
Blender Kuvings Vacuum SV 500 Indywidualnie Dobran…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz