Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej...
fot. bondd/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych

Makaron z soczewicy, cieciorki, grochu, białej czy czarnej fasoli to produkty dostępne od niedawna na polskim rynku. Składają się w 100 procentach z mąki z suchych nasion roślin strączkowych, wymagają dość krótkiego gotowania i są bardzo bogatym źródłem zarówno wartościowego białka roślinnego, jak i błonnika pokarmowego. Do najsmaczniejszych rodzajów „strączkowego” makaronu należy ten z czerwonej soczewicy oraz z zielonego groszku.

W 100 g: 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika.

Zobacz również

W majowy weekend stracili dach nad głową. Pożar strawił budynek mieszkalny - zdjęcia

W majowy weekend stracili dach nad głową. Pożar strawił budynek mieszkalny - zdjęcia

Cacuszka Frankenbergów i Schlegelmilchów z Tillowitz. To trzeba zobaczyć

Cacuszka Frankenbergów i Schlegelmilchów z Tillowitz. To trzeba zobaczyć

Polecamy

Wystawa „Tu rodzą się zwycięzcy” 2024. Nowa ekspozycja w Muzeum Sportu i Turystyki

Wystawa „Tu rodzą się zwycięzcy” 2024. Nowa ekspozycja w Muzeum Sportu i Turystyki

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Majówka 2024. Wiemy co będzie sprawdzać policja. Specjalne policyjne grupy na drogach

Lotnisko Chopina zostanie rozbudowane. Nie zatrzyma to realizacji CPK

Lotnisko Chopina zostanie rozbudowane. Nie zatrzyma to realizacji CPK