MPPP Gniezno. Wspólne gotowanie podczas Rodzinnej niedzieli
Edukatorzy z Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie podkręcają tempo rodzinnych niedziel. Od kilku edycji bierze w nich średnio około 70-100 osób. Dzieci, niekiedy od 3 lat, i opiekunowie zawsze są zaskakiwani przez organizatorów. Tym razem w sali edukacyjnej działała słowiańska wyspa “Piast MasterChefa”.
Krzątający się trochę nieobecny na początku kucharz, animująca aktywności kierownik działu edukacji, dwójka wolontariuszy oraz staranna prezentacja w naturze zbóż, które uprawiano tysiąc lat temu na naszych ziemiach, w połączeniu z opowieścią, zadaniami i konkursami stworzyły niesamowitą lekcję historii. O dziwo, wciągającą i dla tych najmłodszych 3-4 letnich dzieci, jak i dla tych nieco starszych.
MPPP Gniezno. Wspólne gotowanie podczas Rodzinnej niedzieli
W czasie ponad półtora godzinnej pełnej zabawy przygody, uczestnicy spojrzeli do wnętrza zabytkowego dzbana, w którym pozostały ślady miodu pitnego sprzed setek lat, dotknęli też innych zabytków. W trakcie przygotowanego interaktywnego spotkania czy pokazu z elementami przedstawienia dzieci odwiedził też duch lasu. Uczestnicy mogli obok świetnie podanej wiedzy spróbować sił w mieleniu pszenicy i jęczmienia na żarnie, zobaczyć w czym wytwarzano kaszę. Odbyło się także łowienie ryb. W całość wpleciona została prezentacja na tablicy multimedialnej z wykorzystaniem fragmentów muzealnych filmików. Wychodzące z muzeum dzieci radośnie opowiadały opiekunom o tym co im się podobało, a rodzice zapewniali pociechy, że na następna Rodzinną Niedzielę również przyjdą.
Z Gwiazdami - Marek Kaliszuk - zapowiedź
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?