Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem...
fot. Anna Bizoń/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Żur i zakwas na chleb

Dobrze znany zakwas zbożowy jest obecnie rzadkim składnikiem pieczywa, choć coraz bardziej poszukiwanym. Na jego bazie produkuje się też roztwór do przygotowania żuru. To nic innego, jak ziarna zbóż fermentowane z udziałem bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które nie tylko zapewniają lepszą strukturę wypieków, ich spulchnienie i dłuższą trwałość, ale też rozkładają nieprzyswajalne kompleksy związków mineralnych z fitynianami, zwiększając ich przyswajalność. Choć w pieczywie żytnim czy żurku spożywamy nieaktywne mikroby, dzięki zawartości kwasu mlekowego wpływającego korzystnie na układ pokarmowy i dostępności składników odżywczych są to polecane elementy codziennej diety.

Zobacz również

Zaskoczenie. Elżbieta Burtan nowym starostą krakowskim. Wraca po kilkunastu latach

NOWE
Zaskoczenie. Elżbieta Burtan nowym starostą krakowskim. Wraca po kilkunastu latach

Prezydent Kwaśny obiecuje nowy styl zarządzania Tarnowem, ponad podziałami

NOWE
Prezydent Kwaśny obiecuje nowy styl zarządzania Tarnowem, ponad podziałami

Polecamy

Dlaczego kupa brzydko pachnie? Poznaj możliwe powody śmierdzącego kału

NOWE
Dlaczego kupa brzydko pachnie? Poznaj możliwe powody śmierdzącego kału

Jeszcze w tym tygodniu do Polski wrócą przymrozki! Ile stopni prognozuje IMGW?

Jeszcze w tym tygodniu do Polski wrócą przymrozki! Ile stopni prognozuje IMGW?

Polna, łąkowa, ogrodowa? To pieczarka! Jakie dzikie pieczarki są jadalne?

Polna, łąkowa, ogrodowa? To pieczarka! Jakie dzikie pieczarki są jadalne?