MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym,...
fot. Tim UR/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz

W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym, występuje piperyna. Ten związek jest dodawany do suplementów diety, ponieważ znacznie wzmacnia działanie innych antyoksydantów (np. kurkuminy), ale sam też wyróżnia się wyjątkowym działaniem. Wspomaga wchłanianie związków odżywczych, np. beta-karotenu i selenu, chroni komórki nerwowe przez degeneracją, pomaga stabilizować poziom glukozy po jedzeniu, a także zwalcza komórki rakowe i stan zapalny. Aby pieprz był bardzo ostry, trzeba dodać go dużo. Z tego powodu niewielkie ilości można jeść z korzyścią każdego dnia.

Zobacz również

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

Kiedy pojedziemy znowu całą obwodnicą Szczecinka w ciągu drogi S11? [zdjęcia]

ME 2024. Łukasz Skorupski: - Daliśmy kibicom trochę radości

ME 2024. Łukasz Skorupski: - Daliśmy kibicom trochę radości

Polecamy

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Na podwieczorek polecam tartę z borówkami. Prawdziwy rarytas!

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Likwidacja świadectw z czerwonym paskiem? Polacy są przeciwni

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać

Zabierasz leki do samolotu? Zobacz, o czym musisz pamiętać