Owoce z ogrodu. 6 rzeczy, o które trzeba zadbać, żeby drzewa i krzewy dawały smaczne owoce

Katarzyna Józefowicz
Bywa, że zamiast słodkich, soczystych owoców, zbieramy małe, kwaśne i niesmaczne. Jest jednak kilka rzeczy, o które warto zadbać - dzięki temu zbierzemy znacznie lepsze plony.
Bywa, że zamiast słodkich, soczystych owoców, zbieramy małe, kwaśne i niesmaczne. Jest jednak kilka rzeczy, o które warto zadbać - dzięki temu zbierzemy znacznie lepsze plony. Lumix2004 (pixabay.com)
Udostępnij:
Owoce z własnego ogrodu uchodzą za najsmaczniejsze. Jednak nie zawsze tak jest. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jak pielęgnować drzewa i krzewy, żeby dawały naprawdę smaczne owoce.

Słodkie i soczyste owoce to pyszna i zdrowa przekąska. Można spożywać je na surowo lub przyrządzać z nich desery, ciasta, sałatki, a nawet dania obiadowe. Aby jednak owoce nie rozczarowały nas swoim smakiem, musimy odpowiednio zadbać o rośliny, z których pochodzą.

Spis treści

Od czego zależy smak owoców

Wbrew pozorom smak owoców nie zawsze jest taki sam i zależy od wielu czynników. Na niektóre z nich nie mamy większego wpływu (np. szczególne cechy danej odmiany, warunki atmosferyczne), ale inne zależą już tylko od nas. Jeśli nie chcemy zbierać małych, niesmacznych jabłek, bezsmakowych, suchych śliwek, czy kwaśnych jeżyn lub porzeczek, musimy o rośliny odpowiednio zadbać.

Ważne miejsce dla drzew i krzewów owocowych

Pierwszą i najważniejszą sprawą jest wybór właściwego miejsca uprawy. To czynnik niezwykle istotny i mający duży wpływ na późniejsze plony, bo jeśli drzewa lub krzewy zostaną posadzone w złym miejscu (np. w cieniu, na suchych lub mokrych glebach), z pewnością nie będą rodzić smacznych, dużych owoców, a nawet mogą nie wydać ich wcale.
Zdecydowana większość drzew i krzewów owocowych preferuje ciepłe i słoneczne stanowiska, dlatego to właśnie takie miejsca należy wybierać pod ich uprawę.

Pamiętaj o podlewaniu drzew i krzewów

Wszystkie drzewa i krzewy owocowe bardzo źle reagują też na suszę - owoce stają się kwaśne, cierpkie i małe. Dlatego w czasie okresów bezdeszczowych, koniecznie trzeba je nawadniać. Przyda się też warstwa ściółki, chroniąca glebę przed wysychaniem i rozwojem chwastów.

Czytaj także:

Zadbaj o odpowiednie podłoże dla drzew i krzewów

Poszczególne gatunki mają natomiast bardziej zróżnicowane wymagania względem podłoża, dlatego zanim podejmiemy się ich uprawy, dokładnie sprawdźmy, czego oczekują (np. borówka amerykańska preferująca kwaśne gleby, nie będzie dobrze rosła na podłożach zasadowych, które z kolei są odpowiednie dla większości śliw).

Zwróć uwagę na nawozy

Kolejna sprawa to nawożenie. Rośliny owocowe potrzebują zasilania, gdyż wytwarzanie owoców mocno je osłabia. Należy jednak pamiętać, że nawożenie musi być wyważone i zbilansowane w taki sposób, aby żaden ze składników nie kumulował się nadmiernie w podłożu. Po pierwsze może to grozić zasoleniem gleby, a po drugie będzie mieć znaczący wpływ na smak owoców (np. rośliny przenawożone azotem wydają kwaśne, twarde i gorzej wybarwione owoce). Dlatego też starajmy się nawozić rośliny owocowe głównie nawozami organicznymi (np. kompostem, nawozami ekologicznymi lub „bio” np. firmy Target), traktując nawożenie mineralne jako uzupełniające.

Jeśli nie mamy doświadczenia w stosowaniu nawozów mineralnych jednoskładnikowych, których dawkowanie jest trudne, wybierzmy nawozy wieloskładnikowe, dedykowane danej grupie roślin (Target, Agrecol, Biopon, Florovit– nawóz do drzew i krzewów owocowych, nawóz do borówek, nawóz do truskawek, nawóz do malin i jeżyn, nawóz do winorośli). Takie mieszanki mają zbilansowany skład, dostosowany do wymagań danego gatunku i są znacznie łatwiejsze w stosowaniu, niż nawozy jednoskładnikowe. Ma to szczególne znaczenie w przypadku roślin o specyficznych wymaganiach (np. borówki wysokiej), których nie zaspokoją nawozy uniwersalne.

Polecamy:

Przycinanie drzew i krzewów

Kolejna ważna sprawa w uprawie drzew i krzewów owocowych to cięcie. Zabieg ma bardzo duży wpływ na jakość i wielkość plonów, dlatego nie wolno go zaniechać. Źle lub wcale nie cięte drzewa szybko się zgęszczą i zaczynają wydawać małe plony słabej jakości, a owoce pozbawione dostatecznej ilości światła stają się kwaśne i małe.
Maliny i jeżyny, których pędy po owocowaniu nie zostały wycięte, nie tylko gorzej owocują w kolejnym sezonie, ale też stają się podatne na choroby i szkodniki. Jeśli jednak zabieg ma dać oczekiwany efekt, musi być dostosowany do wymagań danego gatunku, w przeciwnym razie może przynieść roślinom więcej szkody niż pożytku.

Termin zbioru owoców

Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość i smak owoców jest też odpowiedni termin zbioru. Jeśli owoce mają być słodkie i smaczne, najlepiej zbierać je w fazie dojrzałości konsumpcyjnej (w pełni dojrzałe, ale nie przejrzałe), a nie jak na plantacjach towarowych - dojrzałości zbiorczej (prawie dojrzałe, ale jeszcze na tyle jędrne i twarde, aby nadawały się do przechowywania). Ma to znaczenie, gdyż owoce dłużej pozostające na pędach, lepiej dojrzeją i gromadzą więcej cukrów. Krócej natomiast będzie można je przechowywać.

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Materiał oryginalny: Owoce z ogrodu. 6 rzeczy, o które trzeba zadbać, żeby drzewa i krzewy dawały smaczne owoce - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie