Przepyszna tarta z truskawkami. Prosty przepis na deser z kremem i świeżymi owocami. Zobacz film, jak ją wykonać

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Tarta z truskawkami zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Kombinacja kruchego ciasta, delikatnego kremu i truskawek oczaruje zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Ten deser jest łatwy w przygotowaniu i odpowiedni na wiele okazji. Nada się zarówno do codziennej kawy, na domowe przyjęcie, jak i wtedy, gdy wybieramy się z wizytą w gości.

Tarta z truskawkami, kremem i skórką z limonki

Nie ma wątpliwości, że truskawki są królowymi letnich owoców. Jemy je samodzielnie, z jogurtem bądź śmietaną, wykonujemy z nich przetwory, ale pasują również do różnego rodzaju wypieków. Na tarcie z kruchego spodu układamy świeże owoce, dzięki czemu zachowujemy ich aromat oraz smak. Połączenie ze śmietankowym kremem i maślanym, kruchym spodem sprawdzi się idealnie. My dodaliśmy na wierzch startą skórkę z limonki, która nadała świeżości. Zobacz, jak zrobić tartę z truskawkami!

Przepis na tartę z truskawkami i śmietankowym kremem

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: łatwy

Tarta z truskawkami, obok stojąca filiżanka z kawą.
Tartę z truskawkami można przyrządzić po prostu na popołudniowy deser albo na wyjątkową okazję. Anna Moyseowicz

Składniki:

  • 400 gramów truskawek,
  • 1 limonka,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 200 gramów śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 gramów masła,
  • 2 żółtka,
  • 150 gramów mąki pszennej,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 40 gramów (3 łyżki) cukru,
  • szczypta soli.

Zobacz także przepis na sernik z truskawkami bez pieczenia:

Jak zrobić tartę z truskawkami?

  1. Całość rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Masło wcześniej wyjmij z lodówki, powinno mieć temperaturę pokojową. Pokrój je w kostkę. Jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białej. W tym przepisie potrzebne będą jedynie żółtka, białka możesz przeznaczyć do innych wypieków. Mąkę przesiej przez sitko.
  2. Na stolnicę bądź dużą deskę wysyp mąkę i zrób w niej wgłębienie. Dodaj tam oba żółtka, mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól, a na to pół kostki masła.
  3. Składniki najpierw posiekaj nożem, a następnie szynko zagnieć.
  4. Ciasto owiń w folię i włóż przynajmniej na pół godziny do zamrażarki.
  5. Stolnicę albo deskę podsyp mąką, obsyp mąką również wałek i rozwałkuj ciasto na cieńki placek.
  6. Ciasto ułóż w formie. Jeżeli w międzyczasie się porwało, ułóż fragmenty w formie i sklej je dłońmi. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj truskawki. Dokładnie je umyj i pozbądź się szypułek.
  8. Pora na zrobienie kremu. Składniki przełóż do wysokiej miseczki i miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania sztywnej masy. Krem należy wykładać na zimne ciasto, więc jeżeli jeszcze nie ostygło, włóż go do zamrażarki.
  9. Na zimne ciasto wylej krem i wyrównaj. Na wierzch wyłóż truskawki.
  10. Na wierzch możesz dodać startą skórkę z limonki. Włóż deser do lodówki i krój, gdy stężeje.

Truskawki są zdrowe i pyszne. Nasze Czytelniczki chętnie wykorzystują je do swoich wypieków

Truskawki mają mało kalorii, za to dużo kwasu askorbinowego, witamin z grupy B oraz potasu. Warto je jeść, szczególnie w sezonie, który się właśnie zaczyna. Warto jednak zawrócić uwagę na to, skąd pochodzą. Najlepsze, bo najsmaczniejsze, są te krajowe. Jak pisze Anna Rokicka-Żuk ze Strony Zdrowia w swoim tekście To pozwoli odróżnić polskie truskawki od owoców importowanych. Zobacz, na co zwrócić uwagę! Krajowe odmiany mają najlepszy smak:

Dostępne na rynku pierwsze truskawki truskawki to często owoce importowane z Hiszpanii, Turcji, Grecji, Niemiec, Niderlandów, Serbii, a nawet Afryki. Na pierwszy rzut oka trudno je od siebie odróżnić, a wymagana przepisami informacja o kraju pochodzenia nie zawsze pomocna.

Nasze Czytelniczki chętnie wykorzystują truskawki w swoich wypiekach. Efektami pochwaliły się w facebookowym poście. Oto niektóre z pyszności!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepyszna tarta z truskawkami. Prosty przepis na deser z kremem i świeżymi owocami. Zobacz film, jak ją wykonać - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie