Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki lata w słoiku. Prosty przepis na… ketchup z cukinii!

HK
Tegoroczne lato przyniosło obfite plony nie tylko ogórków i pomidorów, ale także cukinii! W wielu miejscach w Wielkopolsce chętnie hoduje się te duże zielone owoce, a z nich wytwarza się przetwory. Dziś podajemy przepis na pyszny ketchup z cukinii!

Hodowla cukinii nie jest trudna. Wystarczy wysiać ją po Zimnej Zośce, czyli po 15 maja, podlać i co jakiś czas oglądać i co jakiś czas pielić. Nic trudnego! Wiele wielkopolskich gospodarstw ceni sobie te warzywo, ponieważ rośnie szybko, jest smaczne, ma wiele witamin i łatwo z niego szybko przyrządzić smaczne danie takie jak leczo. Naje się tym cała rodzina.

Wiele jest w obiegu przepisów na leczo, placki z cukinii, a nawet powidła! Czas jednak na przedstawienie niezbyt jeszcze popularnego przepisu na ketchup z cukinii! Łatwo go wykonać, jest tani i smaczny, a zimą przywoła smaki lata. Znakomicie nada się do przekąsek i kanapek!

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg cukinii (dwie duże lub cztery mniejsze
  • Pół kilograma cebuli
  • Pół szklanki cukru
  • Dwie łyżki soli
  • Pół szklanki octu spirytusowego (może być jabłkowy)
  • Dwa małe słoiczki koncentratu pomidorowego 30%
  • Zioła: dwie łyżeczki papryki ostrej lub wędzonej, może być pół łyżki curry. Kto co lubi.
  • Pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE

:

  1. Cebule zetrzeć na tarce (lub pokroić w kostkę i zblendować pod koniec gotowania). Pokrojoną lub startą trzeba przykryć i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki (najlepiej zostawić na całą noc)
  2. Cukinie należy obrać i pozbyć się pestek, po czym zetrzeć na tarce (lub pokroić w małą kostkę i pod koniec gotowania zblendować – to dużo wygodniejsze)
  3. Cukinie i cebule wrzucić do dużej miski, dodać dwie łyżki soli, cukier. Zagotować na średnim ogniu.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, porządnie zamieszać. Dodać przyprawy, zamieszać i jeśli to koniecznie, ponownie zblendować masę, aby była jak najbardziej gładka.
  5. Dodać ocet i gotować ok 15 minut często mieszając masę.
  6. Ketchup można zacząć przekładać do wyparzonych i suchych słoiczków, po czym porządnie je zakręcić. Pasteryzować.

JAK PASTERYZOWAĆ?

Jeśli nie chcesz bawić się w pasteryzowanie w garnku z wodą, podpowiadamy: jest łatwieszy sposób! Po przełożeniu masy, upewnij się, że słoiki są suche.

Włóż je do zimnego piekarnika tak, aby nie stykały się ze sobą (bo mogą popękać!), a piekarnik nastaw na 140 stopni i 40 minut. Po zakończeniu grzania NIE WYJMUJ SŁOIKÓW z rozgrzanego piekarnika! Drzwi lekko uchyl i słoiki zostaw w środku do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu odstawić do góry dnem i czekać, aż się zaciągną.

SMACZNEGO!

Smaki lata w słoiku. Prosty przepis na… ketchup z cukinii!

Smaki lata w słoiku. Prosty przepis na… ketchup z cukinii!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto