,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Czerwonych Korali? [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Paweł Brzeźniak
Paweł Brzeźniak
,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Czerwonych Korali?
,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Czerwonych Korali? mat. org.
Udostępnij:
,,Smaki Wielkopolski". Co gotowaliśmy na terenie Karczmy Czerwone Korale w Cielimowie? Podróżujemy i poznajemy smaki Wielkopolski. Jesteście ich ciekawi?

„Głos Wielkopolski” kibicuje wszystkim domowym kucharzom i wychodzi naprzeciw ich kulinarnej kreatywności! Dlatego powstał nowy program „Smaki Wielkopolski”, w którym podsuwamy pomysły na nowe potrawy, jednocześnie promując wielkopolskich, lokalnych producentów żywności.

W ramach projektu „Smaki Wielkopolski” uruchomiliśmy ramówkę wideo w sekcji specjalnej gloswielkopolski.pl/smaki-wielkopolski. W programie kucharz przygotowuje pyszne potrawy nawiązując do regionu.

Przez promocję naszego programu docieramy do osób zainteresowanych regionem, które docenią lokalność, szukają inspiracji do swoich kulinarnych podróży. „Smaki Wielkopolski” to wyjątkowa opowieść o smakach naszego regionu, która przyciąga miłośników dobrego jedzenia.

W jednym z odcinków zaprezentujemy Karczmę Czerwone Korale w Cielimowie i opowiemy o tym miejscu oraz ugotujemy dania z artykułów spożywczych lokalnych producentów. A partnerami tego odcinka są:
1. Piekarnia-Cukiernia Familijna z Fałkowa
2.. Grupa Producentów Warzyw Chrobry
3. Producent Przypraw Ekka z Wrześni
4. Plastmet

oraz oczywiście Karczma Czerwone Korale.

Karczma Czerwone Korale to urokliwy obiekt zbudowany z drewna znajdujący się w Cielimowie, niedaleko Gniezna. Parter budynku to restauracja, a na piętrze znajduje się trzygwiazdkowy hotel. W sezonie letnim Karczma Czerwone Korale staje się miejscem wielu wesel. Specjalnie przystosowana sala weselna pomieści nawet 130 gości, którzy poczują się tutaj jak w kolorowym śnie. Niebanalny wystrój wnętrz obiektu już nie raz skradł serca bawiących się tutaj i odpoczywających w hotelu gości. Estetyka i dobry smak – tak można określić zarówno pokoje hotelowe jak i dania przygotowane przez tutejszych najlepszych kucharzy specjalizujących się w kuchni polskiej. Pokoje gościnne przygotowane są z największą dbałością o szczegóły, a kuchnia odznacza się wyjątkowym i nie dającym o sobie zapomnieć smakiem. Chcącym zaznać spokoju na łonie natury obiekt udostępnia stylowe rowery, którymi można zwiedzać leśne szlaki rowerowe, w których obfituje okolica Karczmy Czerwone Korale.

Jakie dania przygotowaliśmy w Cielimowie?

Przystawka: pasta z ciecierzycy podana z grzanką oraz warzywami pokrojonymi w słupki.
Danie główne: Fasolka po bretońsku podana z grzanką

Składniki na fasolkę po bretońsku
· 2 opakowania fasoli marki „Dobrodzieje”
· Cebula – 1 szt.
· Ulubiona kiełbasa – 1 szt.
· Boczek wędzony, parzony – ok. 200 g
· Koncentrat pomidorowy – 1 mały słoiczek
· Pomidory krojone – 2 puszki
· Masło – 50 g
· Przyprawy marki „Ekka”: sól czosnkowa, ziele angielskie, liść laurowy
· Sól, pieprz do smaku
· Fasolka podana z chlebem pszennym od Piekarni-Cukierni „Familijnej”

Składniki na pastę z cieciorki a’la hummus
· Ciecierzyca pakowana marki „Dobrodzieje” – 2 opakowania (odrobina wody z cieciorki)
· Pasta tahini – 2 łyżki
· Sok z 1 cytryny
· Oliwa z oliwek
· Olej
· Sól, pieprz, papryka wędzona słodka, kumin mielony
· Pasta z cieciorki podana na chlebie razowym od Piekarni-Cukierni „Familijnej”

Partnerzy projektu:

1. https://www.familijnafalkowo.com/
Strona na Facebooku
Piekarnia-Cukiernia Familijna mieści się w Fałkowie niedaleko Gniezna. Dokłada wszelkich starań, aby wypieki smakowały, jak te przygotowane w domu. Dzięki temu jest jeszcze bliżej swoich klientów. Wszystkie wypieki to praca rąk piekarzy i cukierników, którzy wkładają w swoja pracę całe serce. Piekarnia-Cukiernia Familijna, każdego dnia dba o to, aby nie zabrakło świeżego pieczywa, do produkcji którego wykorzystuje wyłącznie świeże składniki najwyższej jakości, a także naturalny zakwas chlebowy. W ofercie piekarni znajdziecie Państwo pełna gamę pieczywa pszennego, pszenno-żytniego, żytniego, żytnio-pszennego, razowego, orkiszowego. Chleb z dodatkami ziaren, na zakwasie i bez drożdży. Mocną stroną są też torty, ciasta i wyroby cukiernicze, które nie tylko dobrze się prezentują ale tak samo dobrze smakują. Jako jedyni w powiecie gnieźnieńskim posiadają certyfikat na rogale świętomarcińskie.

2. Chrobry: https://www.dobrodzieje.com.pl/
Chrobry – Grupa Producentów Warzyw Chrobry powstała 20 lat temu w Kłecku. Działalność rozwijała się zgodnie z tendencjami rynkowymi. Dzisiaj specjalizuje się w profesjonalnej uprawie ogórka, dyni i buraczków. W roku 2018 rozpoczęła produkcję przetworów warzywnych pod wspólną marką DOBRODZIEJE. Wszystkie produkty są naturalne i charakteryzują się wysoką jakością. Polecamy szczególnie WARZYWA GOTOWANE i PAKOWANE PRÓŻNIOWO. Produkty takie jak dynia, buraczki, ciecierzyca, fasola, ziemniaki w mundurkach czy kukurydza są już ugotowane i gotowe do spożycia. A co najważniejsze zdrowe! Nie zawierają glutenu i konserwantów.

3. Producent Przypraw Ekka: przyprawy

Link do strony

W odcinku wykorzystujemy przyprawy firmy Firmy handlowej "EKKA" z Wrześni. Firma istnieje na rynku od 1991 roku i jest producentem kilkudziesięciu rodzajów przypraw, posiada też w swojej ofercie bakalie, zupy i sosy. Przyprawy z Ekki są zawsze świeże i pachnące; uczynią gotowanie czystą przyjemnością, a wszelkie potrawy staną się arcydziełem sztuki kulinarnej.

4. Mobilne stanowisko gastronomiczne Plastmet Link do strony
Umieszczenie stanowiska mobilnego z funkcją grillowania i gotowania w lokalu, ogródku przed restauracją lub przy okazji specjalnych uroczystości skupia uwagę potencjalnych klientów przede wszystkim na procesie przygotowywania dania, oraz na samym kucharzu, który prezentuje swój kunszt kulinarny. Odgłosy smażenia, aromat przygotowywanych dań, dodatkowo wzmacniają doznania klienta, jeszcze zanim produkt trafi na jego talerz. Bliski kontakt, przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej odległości, pozwala kucharzowi na dokładniejsze zaprezentowanie składników i procesu tworzenia dania. Jest to idealne rozwiązanie w obecnych czasach, kiedy musimy stosować się do nowych restrykcji dotyczących serowania dań w restauracjach. Innowacyjny system wyciągu powietrza znad strefy gotowania eliminujący parę i zapachy umożliwia wykorzystanie stanowiska mobilnego zarówno w ogródku czy na tarasie, jak i wewnątrz lokalu.

Odcinek już wkrótce będzie można zobaczyć na stronie gloswielkopolski.pl.

Wino produkowane pod stolicą? Wywiad ze wspólnikiem Winnicy Dwórzno

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie