Smaki Wielkopolski. Odcinek 2. Gulasz z dzika w śliwkach z kluskami. Gotowanie w restauracji „Nad Rozlewiskiem” w Dobrzycy

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
W drugim odcinku programu „Smaki Wielkopolski” odwiedziliśmy restaurację „Nad Rozlewiskiem” położoną w Dobrzycy nad rzeką Gwdą. To doskonałe miejsce na wypoczynek oraz poznanie nowych, regionalnych smaków! W dzisiejszym odcinku wraz z szefem kuchni Restauracji „Republika Róż”, Andrzejem Gołąbkiem, przygotujemy przepis na gulasz z dziczyzny ze śliwkami i kluski oraz poznamy kulinarne skarby Wielkopolski.

Poznaj uroki restauracji „Nad Rozlewiskiem”

Dobrzyca położona nad rzeką Gwdą to niezwykle urokliwe miejsce, w którym można wypocząć oraz złapać oddech. W restauracji „Nad rozlewiskiem” goście cieszyć mogą się daniami przygotowanymi z najwyższej jakości produktów:

(…) To właśnie tutaj podawane są potrawy z produktów z własnej uprawy – warzyw, owoców i ziół, które pochodzą z ogrodu i sadu właścicielki, Pani Anny Stokłosy. Jaja pochodzą od kur ze stada biegającego po wolnym wybiegu. Kury są karmione ekologicznie. Mięso, które znajduje się w przygotowywanych potrawach jest specjalnie selekcjonowane – mówi Natalia Kozanecka, prowadząca program.

zdjecie

Tu liczy się jakość, zdrowie oraz ekologiczne podejście do kulinariów. Restauracja „Nad Rozlewiskiem” to miejsce warte odwiedzenia – stworzone z pasją, miłością do dobrego jedzenia oraz dbałością o nawet najdrobniejsze szczegóły.

Lokalne smaki Wielkopolski. Przepis na Gulasz z dzika w śliwkach z kluskami

W drugim odcinku „Smaków Wielkopolski” gotujemy na świeżym powietrzu, a dokładnie na tarasie restauracji „Nad Rozlewiskiem”. Poznaj przepis na przepyszny gulasz z dzika w śliwkach z kluskami.

zdjecie

Produkty do przygotowania gulaszu:

  • Szynka z dzika, ok. 1 200 g
  • Dojrzałe śliwki Węgierki 8 szt.
  • Półwytrawne wino (około połowa butelki)
  • 3 lub 4 cebule
  • Świeży korzeń pietruszki
  • Marchew
  • Czosnek
  • Tłuszcz (smalec, masło, oliwa)
  • Mąka do oprószenia mięsa
  • Ocet winny
  • Woda lub bulion warzywny
  • Przyprawy: goździki, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, świeży lubczyk, sól, pieprz cytrynowy

Produkty do przygotowania klusek półfrancuskich:

  • Mąka 1 szklanka
  • 2 jajka
  • Mleko 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Co jest kluczem przygotowania idealnego gulaszu z dzika w śliwkach? Oczywiście wysokiej jakości składniki od lokalnych dostawców.

Szynka z dzika dostarczona przez Nadleśnictwo Sarbia to mięso pochodzące od zwierząt żyjących na wolności, przez co jest zdrowe i ekologiczne, ma cudowny leśny smak i zapach, więcej minerałów niż tradycyjne mięso od zwierząt hodowlanych i 3 razy mniej kalorii. Niepowtarzalny smak mięsa podkreślają pyszne śliwki z Gminy Białośliwie.
Śliwki lśnią wśród innych drzew owocowych na terenie Gminy Białośliwie. Liczne odmiany śliw cieszą oczy i kubki smakowe od sierpnia do października.

Zwieńczeniem dania jest oliwa z oliwek firmy iGrek24 z Wągrowca. Na stronie sklepu igrek24.com znajdziemy produkty z ekologicznych gospodarstw z różnych regionów Grecji.

zdjecie

Gotowanie pod chmurką ułatwia nam stanowisko mobilne z funkcją grillowania firmy Plastmet, w którego standardzie znajdziemy podstawę chłodniczą, podgrzewany dystrybutor talerzy, umywalkę z podgrzewaczem wody, kosz na odpadki i okap z 4-stopniowym systemem filtracji. Stanowisko jest też wyposażone w 4 moduły, które można dobrać do swoich potrzeb, są to płyty indukcyjne, wok indukcyjny, bemar wodny, urządzenie do sous vide, frytkownicę elektryczną i grill elektryczny.

Na tak przygotowanym stanowisku z łatwością przyrządziliśmy dziczyznę, która cieszyła nasze kubki smakowe. Zachęcamy do spróbowania przyrządzenia takiego mięsa u siebie w domu. W pełni przebadane i bezpieczne mięso możecie nabyć np. w Nadleśnictwie Sarbia: Zobacz!

Śledźcie nasze kolejne odcinki i podróże po wielkopolskich smakach!

Partnerami odcinka Smaków Wielkopolski są:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Wielkopolski. Odcinek 2. Gulasz z dzika w śliwkach z kluskami. Gotowanie w restauracji „Nad Rozlewiskiem” w Dobrzycy - Głos Wielkopolski

Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto