Poznaj uroki restauracji „Nad Rozlewiskiem”
Dobrzyca położona nad rzeką Gwdą to niezwykle urokliwe miejsce, w którym można wypocząć oraz złapać oddech. W restauracji „Nad rozlewiskiem” goście cieszyć mogą się daniami przygotowanymi z najwyższej jakości produktów:
(…) To właśnie tutaj podawane są potrawy z produktów z własnej uprawy – warzyw, owoców i ziół, które pochodzą z ogrodu i sadu właścicielki, Pani Anny Stokłosy. Jaja pochodzą od kur ze stada biegającego po wolnym wybiegu. Kury są karmione ekologicznie. Mięso, które znajduje się w przygotowywanych potrawach jest specjalnie selekcjonowane – mówi Natalia Kozanecka, prowadząca program.
Tu liczy się jakość, zdrowie oraz ekologiczne podejście do kulinariów. Restauracja „Nad Rozlewiskiem” to miejsce warte odwiedzenia – stworzone z pasją, miłością do dobrego jedzenia oraz dbałością o nawet najdrobniejsze szczegóły.
Lokalne smaki Wielkopolski. Przepis na Gulasz z dzika w śliwkach z kluskami
W drugim odcinku „Smaków Wielkopolski” gotujemy na świeżym powietrzu, a dokładnie na tarasie restauracji „Nad Rozlewiskiem”. Poznaj przepis na przepyszny gulasz z dzika w śliwkach z kluskami.
Produkty do przygotowania gulaszu:
- Szynka z dzika, ok. 1 200 g
- Dojrzałe śliwki Węgierki 8 szt.
- Półwytrawne wino (około połowa butelki)
- 3 lub 4 cebule
- Świeży korzeń pietruszki
- Marchew
- Czosnek
- Tłuszcz (smalec, masło, oliwa)
- Mąka do oprószenia mięsa
- Ocet winny
- Woda lub bulion warzywny
- Przyprawy: goździki, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, papryka wędzona, świeży lubczyk, sól, pieprz cytrynowy
Produkty do przygotowania klusek półfrancuskich:
- Mąka 1 szklanka
- 2 jajka
- Mleko 1 szklanka
- Oliwa z oliwek
- Sól
Co jest kluczem przygotowania idealnego gulaszu z dzika w śliwkach? Oczywiście wysokiej jakości składniki od lokalnych dostawców.
Szynka z dzika dostarczona przez Nadleśnictwo Sarbia to mięso pochodzące od zwierząt żyjących na wolności, przez co jest zdrowe i ekologiczne, ma cudowny leśny smak i zapach, więcej minerałów niż tradycyjne mięso od zwierząt hodowlanych i 3 razy mniej kalorii. Niepowtarzalny smak mięsa podkreślają pyszne śliwki z Gminy Białośliwie.
Śliwki lśnią wśród innych drzew owocowych na terenie Gminy Białośliwie. Liczne odmiany śliw cieszą oczy i kubki smakowe od sierpnia do października.
Zwieńczeniem dania jest oliwa z oliwek firmy iGrek24 z Wągrowca. Na stronie sklepu igrek24.com znajdziemy produkty z ekologicznych gospodarstw z różnych regionów Grecji.
Gotowanie pod chmurką ułatwia nam stanowisko mobilne z funkcją grillowania firmy Plastmet, w którego standardzie znajdziemy podstawę chłodniczą, podgrzewany dystrybutor talerzy, umywalkę z podgrzewaczem wody, kosz na odpadki i okap z 4-stopniowym systemem filtracji. Stanowisko jest też wyposażone w 4 moduły, które można dobrać do swoich potrzeb, są to płyty indukcyjne, wok indukcyjny, bemar wodny, urządzenie do sous vide, frytkownicę elektryczną i grill elektryczny.
Na tak przygotowanym stanowisku z łatwością przyrządziliśmy dziczyznę, która cieszyła nasze kubki smakowe. Zachęcamy do spróbowania przyrządzenia takiego mięsa u siebie w domu. W pełni przebadane i bezpieczne mięso możecie nabyć np. w Nadleśnictwie Sarbia: Zobacz!
Śledźcie nasze kolejne odcinki i podróże po wielkopolskich smakach!
Partnerami odcinka Smaków Wielkopolski są:
- Restauracja „Nad Rozlewiskiem”
- Producent mebli gastronomicznych Plastmet z Lubasza
- Lasy Państwowe - Nadleśnictwo Sarbia
- Gmina Białośliwie
- Sklep internetowy z Wągrowca Igrek 24
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?