Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka! Dzieci będą wniebowzięte [FOTO]

Hanna Komorowska-Bednarek
Hanna Komorowska-Bednarek
Nie masz czasu na wykonanie pierników? To nic nie szkodzi, bo nawet w Wigilię możesz upiec na ostatnią chwilę przepyszne maślane ciasteczka. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie! Zobacz sprawdzony przepis gospodyni z Pyszczyna, Emilii Danelskiej.

Nie każdy z nas objawia talent kulinarny. Są ludzie, którzy i wodę w czajniku potrafią przypalić. Czas jednak zaimponować rodzinie i upiec rewelacyjne ciasteczka. Nie sposób ich zepsuć!

Jak mówi Emilia z Pyszczyna, takie ciastka wykonuje bardzo często. Robi się je szybko i powstają z podstawowych składników, które każdy ma w domu. Dlatego niepotrzebne przed wyrobem są wielkie zakupy i zamieszanie. Po prostu trzeba uszykować produkty, połączyć je i upiec w piekarniku!

- Ostatnio moja córeczka Amelia miała urodziny. Zaprosiła koleżanki i chciałam, by miały piękne słodycze. Wszystko zrobiłam sama: tort z jednorożcem, bezy i ciasteczka w kształcie oczywiście jednorożców, wycinane specjalną foremką. Z tego samego przepisu upiekę świąteczne ciasteczka, tym razem w kształcie choinek i gwiazdek!

- relacjonuje przesympatyczna kobieta. Choć wszystko, co wychodzi z jej piekarnika jest pyszne, tą słodkość można przystroić dowolnie: dodać lukier, posypkę, polewę czekoladową. Kto co lubi! W ten sposób przystrojone słodkości nie tylko świetnie smakują, ale są też doskonałą ozdobą, bo cieszą oko.

PRZEPIS

Ciasteczka maślane

170 g cukru
350 g g mąki pszennej + garstka mąki do posypania blatu
180 g masła zimnego i posiekanego na małe kawałki masła
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

2. Przygotuj suche naczynie i wsyp do niego cukier, dodaj mąkę, masło, jajko, ekstrakt waniliowy (lub waniliowy cukier), dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz użyć robota kuchennego.

3. Powstałe ciasto wyłóż na oprószoną mąką blachę, rozwałkuj, tak by ciasto miało ok. 5 cm grubości.

4. Wytnij przygotowanymi foremkami ciastka i rozłóż je na blasze.

5. Blachę z ciastkami włóż do rozgrzanego piekarnika na 7 do 9 minut, jedna blacha po drugiej.

6. Gdy ciastka się upieką, zaczekaj aż ostygną. Dopiero wtedy zajmuj się lukrem i ozdobami.

Lukier królewski do dekoracji (można pominąć)

100 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka świeżego soku z cytrynu lub wody

Wykonanie:

Wbij białko do miski, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy, pod koniec mieszania dodaj sok z cytryny. Przystąp do ozdabiania wystudzonych ciastek.

Smacznego!

Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka! Dzieci będą wniebowzięte [FOTO]

Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka! Dzieci będą wni...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto