Nie każdy z nas objawia talent kulinarny. Są ludzie, którzy i wodę w czajniku potrafią przypalić. Czas jednak zaimponować rodzinie i upiec rewelacyjne ciasteczka. Nie sposób ich zepsuć!
Jak mówi Emilia z Pyszczyna, takie ciastka wykonuje bardzo często. Robi się je szybko i powstają z podstawowych składników, które każdy ma w domu. Dlatego niepotrzebne przed wyrobem są wielkie zakupy i zamieszanie. Po prostu trzeba uszykować produkty, połączyć je i upiec w piekarniku!
- Ostatnio moja córeczka Amelia miała urodziny. Zaprosiła koleżanki i chciałam, by miały piękne słodycze. Wszystko zrobiłam sama: tort z jednorożcem, bezy i ciasteczka w kształcie oczywiście jednorożców, wycinane specjalną foremką. Z tego samego przepisu upiekę świąteczne ciasteczka, tym razem w kształcie choinek i gwiazdek!
- relacjonuje przesympatyczna kobieta. Choć wszystko, co wychodzi z jej piekarnika jest pyszne, tą słodkość można przystroić dowolnie: dodać lukier, posypkę, polewę czekoladową. Kto co lubi! W ten sposób przystrojone słodkości nie tylko świetnie smakują, ale są też doskonałą ozdobą, bo cieszą oko.
PRZEPIS
Ciasteczka maślane
170 g cukru
350 g g mąki pszennej + garstka mąki do posypania blatu
180 g masła zimnego i posiekanego na małe kawałki masła
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
2. Przygotuj suche naczynie i wsyp do niego cukier, dodaj mąkę, masło, jajko, ekstrakt waniliowy (lub waniliowy cukier), dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz użyć robota kuchennego.
3. Powstałe ciasto wyłóż na oprószoną mąką blachę, rozwałkuj, tak by ciasto miało ok. 5 cm grubości.
4. Wytnij przygotowanymi foremkami ciastka i rozłóż je na blasze.
5. Blachę z ciastkami włóż do rozgrzanego piekarnika na 7 do 9 minut, jedna blacha po drugiej.
6. Gdy ciastka się upieką, zaczekaj aż ostygną. Dopiero wtedy zajmuj się lukrem i ozdobami.
Lukier królewski do dekoracji (można pominąć)
100 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka świeżego soku z cytrynu lub wody
Wykonanie:
Wbij białko do miski, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy, pod koniec mieszania dodaj sok z cytryny. Przystąp do ozdabiania wystudzonych ciastek.
Smacznego!
Sprawdzony przepis na świąteczne ciasteczka! Dzieci będą wniebowzięte [FOTO]
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?