Koła Gospodyń Wiejskich działają już od 1877 roku i nadal cieszą się dużym powodzeniem wśród mieszkanek wsi.Choć przez te lata zmienił się wizerunek typowej gospodyni wiejskiej, członkinie tych organizacji nie zapominają o realizacji tradycyjnych działań na rzecz aktywizacji środowiska wiejskiego.
W wsi Trzemżal, w gminie Trzemeszno w 1946r zostało założone Koło Gospodyń Wiejskich, które działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego. Obecnie liczy 22 członkinie. Trzemżal w gminie Trzemeszno Koło Gospodyń Wiejskich i działa nieprzerwanie do dnia dzisiejszego, liczy 22 osoby. Ich poprzedniczki przez kilkanaście lat organizowały zakup piskląt drobiu i paszy dla gospodyń . Zajmowały się także organizowaniem. warsztaty szycia, makramy, pieczenia oraz brały udział w kursach kulinarnych. Biorąc udział w konkursach ogródków warzywnych i kwiatowych na szczeblu województwa zdobywały czołowe miejsca i nagrody. Wprowadzały nowości w gospodarstwach domowych i rolniczych. -Nasze Koło nadal stoi na straży potrzeb kobiet i ich rodzin organizując inne zapotrzebowania - twierdzą gospodynie z Trzemżalu.
Swoim sukcesem nazywają fakt, że w 2001 roku udało się zarejestrować Koło w KRS jako Stowarzyszenie KGW „Razem”. -Mając osobowość prawną, rozwinęłyśmy skrzydła występując o środki finansowe na rozwiązywanie potrzeb i problemów naszego środowiska lokalnego - twierdzą panie. Pod przewodnictwem Pani Eleonory Mądrej i dzęki dotacji z Urzędu Marszałkowskiego wyposażyły świetlicę wiejską w krzesła , stoły, RTV. Ze środków własnych z kolei zakupiły urządzenia kuchenne i zastawę stołową na 120 osób, z których korzystają mieszkańcy z okazji rodzinnych uroczystości, a także tych organizowanych przez Stowarzyszenie. - Organizujemy Dzień Kobiet, sylwestra czy zabawy karnawałowe, które jednoczą nas jeszcze bardziej - zaznaczają.
Prócz pielęgnowania tradycji panie stawiaja na nowoczesność. Promują m.in. profilaktykę zdrowego stylu życia i walki z nadwagą oraz organizowanie wolnego czasu dla najmłodszych podczas ferii i wakacji m.in. z Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności czy Fundacji Wspomagania Wsi. -Organizujemy rajdy rowerowe i piesze. Wyjeżdżamy na zawody z nordic walking .
Dzięki takim działaniom w 2017r Stowarzyszenie KGW „Razem” zostało laureatem programu Wielkopolska Odnowa Wsi ,otrzymując statuetkę i nagrodę pieniężną w kwocie 3000 zł. - Staramy się promować nasze KGW i gminę nie tylko w powiecie czy w województwie ale poza granicami kraju i to nam się udaje - dodają na koniec.
Obok wymienionych aktywności, paniom fascynuje gotowanie. Łączą smaki, modyfikują stare receptury, po to by było najsmaczniej. Jeden z ich przepisów znajdzie się w najnowszej publikacji Książki Kucharskiej, w której znajdą się przepisy z całego regionu województwa wielkopolskiego. Książka kucharska, w której zaprezentowane będą najlepsze przepisy z bogatej kuchni naszego województwa, zainicjowana została przez Głos Wielkopolski pod patronatem Marszałka Województwa Wielkopolskiego.
**Panie Polecają!
Polędwiczki w borowikach (podany przepis jest na 4 porcje)**
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
2 szt. polędwicy wieprzowej, 30g - 40g grzybów - najlepiej borowiki lub kurki ,
1/2 kart. małej śmietanki słodkiej 30% ,
1/2 szkl. białego wina lub 1 kostka bulionu,
1-2 łyżek margaryny lub masła ,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
mała cebula
sól, pieprz, słodka mielona papryka do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć , najlepiej na noc.
Polędwicę umyć , pokroić na 2 cm plastry i trochę rozbić , przyprawić solą, pieprzem , słodką mieloną papryką . Odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce.
Następnie pokrojone polędwiczki podsmażyć na patelni, aż się zrumienią.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżek tłuszczu , dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Do cebuli dodać borowiki i smażyć przez około 5 minut mieszając. Do cebuli i borowików dodać podsmażone polędwiczki i zalać ½ szklanki białego wina lub bulionu i odparowywać przez około 2 min. na większym ogniu, mieszając . Następnie całość prużyć przez około 45 min. Gdy polędwiczki są miękkie zagęścić śmietanką i dosypać 1 łyżkę drobno pokrojonej zielonej pietruszki.
Świnka, praska, silikonowa stolnica, karuzela na jaja. Kuchenne gadżety
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?