MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Doniesienia na temat witaminy D w odniesieniu do COVID-19...
fot. Alicja Neumiler/123RF

Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?

Witamina D

Doniesienia na temat witaminy D w odniesieniu do COVID-19 pojawiły się już w 2020 roku, gdy zaobserwowano więcej powikłań infekcji u osób leczonych w szpitalu, które miały niski poziom tego składnika we krwi.

Witamina ta, inaczej cholekalcyferol, jest kluczowa dla układu immunologicznego. Receptory dla niej są obecne w ciałach odpornościowych i jest niezbędna komórkom prezentującym antygen (czyli substancji wykrywalnej przez ten układ) limfocytom T, a także samym limfocytom (T i B). Pobudza też produkcję wewnętrznych substancji antybiotycznych w ustroju, do których należą białka o nazwie katelicydyny.

Źródłem witaminy D są tłuszcze zwierzęce, takie jak masło i olej rybi, a także zawierające tłuste surowce – pełne mleko, sery i ryby morskie. Większą część wytwarzamy jednak pod wpływem promieni UV w skórze.

Uzupełnianie diety w witaminę D szło w parze rzadszą zapadalnością na COVID-19 – przeciętnie o 9 proc. (6-19 proc.)

Zobacz również

Przez 29 dni nie zobaczymy białej pary nad kominem krakowskiej elektrociepłowni

NOWE
Przez 29 dni nie zobaczymy białej pary nad kominem krakowskiej elektrociepłowni

31. La Strada w Kaliszu. Teatry znów wyjdą na ulice! PROGRAM

NOWE
31. La Strada w Kaliszu. Teatry znów wyjdą na ulice! PROGRAM

Polecamy

Pierwsza polska firma ze zgodą na eksport mięsa do Chin

Pierwsza polska firma ze zgodą na eksport mięsa do Chin

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?

Elektryków na polskich drogach jest coraz więcej, ale co z ładowarkami?

Nie chcesz auta elektrycznego, bo ładowarek jest za mało? To się niedługo zmieni

Nie chcesz auta elektrycznego, bo ładowarek jest za mało? To się niedługo zmieni