Sushi przygotować może każdy a podając je na przyjęciu wzbudzimy aplauz gości

Elżbieta Podolska
Waldemar Wylegalski
Choć to danie narodowe Japonii, ma swoich fanów na całym świecie. Co takiego niezwykłego ma w sobie sushi, że restauracje specjalizujące się w tej potrawie pojawiają się jak niegdyś budki z hot dogami? Podając sushi podczas wyprawianego przez siebie przyjęcia na pewno wzbudzimy aplauz gości.

Delikatna surowość

Jest to bardzo zdrowa potrawa, smaczna, lekka i nietucząca - mówi Bartłomiej Wrzesiński, sushi mater. - Sushi jada się z przyjaciółmi, dyskutując, przygotowując, popijając sake, wino ryżowe albo zieloną herbatę. Ludzi czasem brzydzi świadomość, że będą jedli świeżą rybę, bo ona musi śmierdzieć i niedobrze smakować. Nasze wyobrażenie całkowicie nie odpowiada prawdzie: surowa ryba jest delikatna, ma lekki smak, nie pachnie. Jest znakomita po prostu.

Trzeba tylko zadbać, by była naprawdę świeża. Najlepiej kupić tuńczyka, łososia lub rybę maślaną w wyspecjalizowanym sklepie. Resztę składników dostaniemy praktycznie w każdym markecie, są nawet specjalne komplety do przygotowania sushi. Przy przyrządzaniu obowiązują dwie szkoły: ryba nie może być wcześniej zamrożona i druga, że koniecznie musi być zamrożona, bo wtedy wymierają bakterie, które mogą być w surowym rybim mięsie i mogą być szkodliwe.

- Można także robić sushi fussion i zamiast surowej ryby dodawać surową wołowinę albo piersi kurczaka - dodaje Bartłomiej Wrzesiński. - Sami decydujemy, na jakie mięso mamy ochotę. Po prostu należy próbować i dobrze się przy tym bawić.

Jeżeli ktoś się boi pierwszy raz robić samemu w domu, może kupić gotowe sushi, np. w sieci sklepów "Piotr i Paweł". Na You Tube znajdziemy nawet filmiki, pokazujące dokładnie, jak się je przygotowuje krok po kroku.

Zakwaszony ryż

Nazwa sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i solą. W dawnych czasach owym ryżem zabezpieczano żywność, aby zachować jej świeżość w wilgotnym i gorącym klimacie Japonii. W swej pierwotnej formie oshi-zushi były układanymi w drewnianych pudełkach warzywami i rybami wraz z zakwaszonym ryżem. Do dnia dzisiejszego sushi podawane jest w tej właśnie postaci. Z biegiem lat zaczęto używać szerszej gamy dodatków, ryb, warzyw i grzybów. Nieodłącznym uzupełnieniem sushi jest zielony chrzan wasabi, rosnący w górskich potokach Japonii.

Składnik ten znajduje się pod ścisłą ochroną i kosztuje więcej od złota, dlatego przy przyrządzaniu sushi używa się chrzanu pochodzącego ze specjalnych hodowli.

Tylko dla mężczyzn

W Japonii nadal obowiązuje pogląd, że sushi może być przygotowywane jedynie przez mężczyzn, bowiem pH i pot kobiety zmieniają smak ryżu i surowej ryby. - Rzeczywiście jest taki przesąd - twierdzi Bartłomiej Wrzesiński.

- Ale nie wiem, czy jest stosowany i dlaczego tak naprawdę powstał. Może rzeczywiście chodzi o smak, albo o to, że w Japonii kobieta stoi w społeczeństwie niżej od mężczyzny. Ale ja, gdybym miał własną restaurację, to chętnie zatrudniłbym sushi mastera kobietę i myślę, że wcale nikomu by to nie przeszkadzało, a wręcz dodawało smaku potrawom.

Odmian sushi jest wiele. W Warszawie powstały już restauracje, które nazywają się kashi i są polską odmianą sushi baru, bo zamiast ryżu jest dodawana kasza i polskie dodatki.
Potrawa na wodzie

Dlaczego sushi staje się coraz modniejsze także w Polsce? Bo można je jeść do woli i to prawie bez kalorii. Popularność zyskuje także dlatego, że wielu pracownikom znudziły się tuczące fast-foody w charakterze lunchu. Te niewielkie porcje ryżu z wodorostami, rybą i krewetką je się po prostu znacznie wygodniej niż hamburgera czy hot-doga.

Wielu Polaków zaczyna marzyć o takich barach sushi, jakie są w Japonii, gdzie wchodzi się, płacąc określoną sumę i po prostu siada do jedzenia wokoło wielkiego baru. Środkiem płynie woda, a wraz z nią kolejne łódeczki wypełnione po brzegi różnymi rodzajami sushi, kolorowymi, smakowitymi, pachnącymi z posmakiem wasabi.

Sushi

Składniki: krótkoziarnisty ryż, klejący się ocet ryżowy prasowane algi-nori wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce, ostatnio pojawił się w proszku - polecam marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto) nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego łososia, rybę maślaną, tuńczyka, gotowane krewetki (można kupić gotowe do sushi), smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe) matę bambusową do rolowania i ostry nóż bez ząbków pałeczki małe miseczki na sos drewniane podstawki.

Przygotowanie:
Ryż dobrze wypłukać, mieszając, aż woda będzie przejrzysta. Zostawić go w wodzie na ok. 30 minut. Wypłukać, nalać wody w proporcji 1:1.2 (ryż: woda). Gotować na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania całej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku wymieszać 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, odrobinę soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewać na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać. Przełożyć ryż do miski i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Składniki do rolek pokroić na nieduże paski, do sushi na ryżu - ryby pokroić na prostokąty 5x2 cm, max 0,5 cm grubości. Z dobrze umytego ogórka wykroić miąższ, nie obierać ze skórki, pokroić na cieniutkie paski wzdłuż.

Rolki (Maki) - najłatwiejsze do zrobienia
Na rozwiniętą matę położyć arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko ułożyć ryż, tak żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Następnie ułożyć w połowie ryżu składniki. Kombinacje mogą być przeróżne: surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado; łosoś (może ostatecznie być wędzony) - ryba maślana - tuńczyk - krewetki, ogórek, avocado; surimi, łosoś, ogórek, avocado; smażony węgorz surimi, avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia.

Następnie odrobiną wasabi posmarować linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Zagnieść matę w kierunku środka i docisnąć krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem), zrolować do końca, przesuwając matę. Ostrym nożem bez ząbków pokroić rolkę na niewielkie części.

Rodzaje sushi

Nigiri-zushi to sushi formowane w dłoni. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza.

Maki-zushi powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy.

Chirashi-zushi czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów.

Temaki-zushi jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż i nori. Każdy sam komponuje swoje sushi.

Polskie jabłka najdroższe w Unii.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3