Święto Niepodległości Gniezno. Wiele jest miejsc na mapie Gniezna, gdzie kupić można wyśmienite rogale. Mimo, że nie wszystkie są wykonane zgodnie z tradycją i certyfikatem oryginalności, wszystkie są pyszne. Biały mak, czarny mak – w Święto Niepodległości nie ma znaczenia nadzienie. Rogala zjeść trzeba, jak mówi wielkopolska tradycja.
Święto Niepodległości Gniezno. Takie pyszności pieczecie samodzielnie
Tradycyjne też od lat w wielu domach jest pieczenie rogali w różnych wariacjach. Z makiem czarnym lub białym, z ciastem kruchym, francuskim, lub drożdżowym. Jakie rogale goszczą w domach gnieźnian?
- W domu często piekę i zawsze z dziećmi. To świetnie spędzony wspólny czas. Choć kuchnia wygląda potem różnie to wspomnienia pozostają piękne. Rogale na św. Marcina to już u nas tradycja. Piekę je z ciasta półfrancuskiego. Mam sprawdzony i prosty przepis
– opowiada Emilia z Pyszczyna, mama trójki rozrabiaków: Mateusza, Amelii i Tomka.
Na 11 listopada wyprodukowała wspólnie z dziećmi kilkadziesiąt rogali na cieście półfrancuskim.
Prosty przepis na rogale
Przepis na ciasto do rogali jest prosty. Ciasto drożdżowe Emilia zaleca wyrobić w robocie kuchennym lub ręcznie. Z tego ciasta należy rozwałkować duży prostokąt i przeciąć go na pół. Jeden z powstałych kawałków należy obłożyć plasterkami masła, przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować.
Tak powstałe trzeba złożyć w trzy warstwy i odłożyć do lodówki na godzinę. Dzięki temu rogale będą chrupiące.
Schłodzone ciasto trzeba podzielić na cztery porcje. Każdą porcje rozwałkować na duży prostokąt i rozcinać na podłużne trójkąty które następnie należy obficie posmarować masą makową.
Jak relacjonuje mistrzyni rogali, Emilia, masa makowa to temat rzeka i każdy ma swoją ulubioną. Swoją masę wykonuje dzień wcześniej na bazie czarnego maku pomarańczy miodu bardzo dużej ilości orzechów. Zaleca jednak wykonanie masy makowej wedle uznania lub kupienie gotowej.
To już prawie koniec zabawy. Ciasto należy zwinąć w ruloniki. Przed włożeniem do piekarnika smarować je żółtkiem. Piec 15 min 200 stopni bez termoobiegu.
Gotowe rogale można polać lukrem pomarańczowym i posypać orzechami.
Z jednej porcji przygotowanego ciasta wychodzi ok. 30 rogali.
Podpowiedź: składniki do wykonania ciasta drożdżowo-francuskiego:
210g mleka
20 g drożdży
50 g cukru
150 g masła do ciasta
150g masła do przełożenia ciasta
500g maki
1 jajo
szczypta soli
Smacznego!
Sprawdźcie, jakie pyszności samodzielnie wypiekli gnieźnianie na Święto Niepodległości Gniezno!
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?