Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Gdzie Kraków planuje nowe linie tramwajowe i na jakim etapie jest ich przygotowanie?

NOWE
Gdzie Kraków planuje nowe linie tramwajowe i na jakim etapie jest ich przygotowanie?

Raków Częstochowa zmierzy się z Górnikiem Zabrze. Zapowiedź VIDEO

Raków Częstochowa zmierzy się z Górnikiem Zabrze. Zapowiedź VIDEO

Polecamy

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Kinga walczy z białaczką! Mama i dziadkowie dziewczyny proszą o wsparcie

Kinga walczy z białaczką! Mama i dziadkowie dziewczyny proszą o wsparcie

W piątek 19 kwietnia 2024 roku dużo łatwiej o mandat. Pamiętaj o tych limitach

W piątek 19 kwietnia 2024 roku dużo łatwiej o mandat. Pamiętaj o tych limitach