Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W restauracji Leo Libra trwają szkolenia kulinarne połączone z konsumpcją. Sanepid zapowiada: będą kontrole

Hanna Komorowska-Bednarek
Hanna Komorowska-Bednarek
Restauracja znana z „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler, Leo Libra – Dziki Dwór pod Kaczką od 14 lutego jest czynna. Sale restauracyjne wynajęła firma szkoleniowa, która zaprasza klientów na szkolenia połączone z degustacją.

- Drzwi naszego lokalu będą znowu otwarte

– ogłoszono na facebook'owym profilu lokalu Leo Libra- Dziki Dwór pod Kaczką w sobotę, 13 lutego. Restauracja od walentynek prowadzi szkolenia. I to nie byle jakie – bo połączone z degustacją.

Każdy gość wchodzący do restauracji może zapoznać się z regulaminem i podpisać listę obecności. W środku panuje reżim sanitarny, wszyscy goście i pracownicy noszą maseczki. Stoły szkoleniowe stoją w co najmniej 3-metrowych odstępach, więc zachowany jest dystans społeczny. Na każdym z nich stoi płyn do dezynfekcji, a stoły będą regularnie sprzątane i odkażane. Po wejściu na salę i zajęciu miejsca, szkolący klientów kelnerzy opowiadają o sposobie przygotowania wybranych posiłków, które następnie w ramach degustacji są wydawane – tak, aby gość wiedział, jak się przygotowuje dane danie i jak powinno ono smakować.

Szkolenia są legalne

Na szkolenia trzeba się zapisać telefonicznie, lecz jak zapewnia Klaudia Kędzierska, właścicielka firmy „Edukacja Przyszłości”, nie ma na nie tłumów, są wolne miejsca. Jak minął pierwszy dzień prowadzenia szkoleń w Restauracji Leo Libra? Spokojnie.

- Spodziewaliśmy się, że przyjdzie więcej gości. Nie było tłumów, ale robiliśmy wszystko tak, aby nie kumulować ludzi. Po wpisach w internecie goście byli zadowoleni ze szkoleń

– mówi właścicielka firmy szkoleniowej. W tej lokalizacji zachowanie dystansu jest jak najbardziej możliwe. Najmniejsza z sal ma 200 metrów kwadratowych. Jak zapewnia kobieta, takie działanie jest całkowicie zgodne z prawem, a koszt szkolenia wynosi zaledwie 1 zł. Zgodnie z panującymi obecnie obostrzeniami, prowadzenie szkoleń w czasie trwającej pandemii jest możliwe przy zachowaniu reżimu sanitarnego.

Sanepid zapowiada kontrole wszystkich restauracji

Jak mówi Anna Stejakowska, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, jej pracownicy w asyście policji będą prowadzili kontrole lokali gastronomicznych.

- Przepisy jasno określają, jak ta działalność powinna wyglądać. Jeżeli chodzi o nowe obostrzenia, to restauracje nadal nie mają możliwości funkcjonować stacjonarnie. Mogą organizować dania na dowóz do klientów

– mówi Stejakowska, podkreślając jednocześnie, że do gnieźnieńskiego Sanepidu dotarły informację o wznowieniu działalności restauracji.

- Będziemy podejmować działania kontrole wszystkich restauracji w zakresie przestrzegania obostrzeń. Takie kontrole trwają zresztą cały czas, również w soboty i niedziele –

dodaje kobieta. W przypadku naruszania przepisów może zostać wszczęte postępowanie administracyjne.

Nie tylko Leo Libra szkoli

Jak się okazuje, nie tylko restauracja Leo Libra prowadzi szkolenia. Jeden z gnieźnieńskich klubów fitness od niedawna prowadzi szkolenia z zakresu gimnastyki. Jak mówią uczestniczki spotkań, wszelkie zasady reżimu sanitarnego są zachowane, a na miejscu zawsze czekają odpowiednie szkoleniowe materiały.

W restauracji Leo Libra trwają szkolenia kulinarne połączone z konsumpcją. Sanepid zapowiada: będą kontrole

W restauracji Leo Libra trwają szkolenia kulinarne połączone...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto