Wielkanoc Gniezno. Przepisy od pań z kół gospodyń wiejskich naszego powiatu
Panie z KGW Gorzykowo (gmina Witkowo) polecają przepis na pasztet mięsny z wątróbką drobiową
Składniki: 1 kg wątróbek, 300 g karkówki, 400 g mięsa z ud kurczaka, 3 jajka, 200 g boczku w plastrach surowego wędzonego, 200 ml kremówki, 1 łyżka masła, 100 ml porto, 50 ml koniaku, sól, pieprz, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa. Przygotowanie: wybrać 10 całych wątróbek - odłożyć pod przykryciem. Pozostałe oczyścić i obsmażyć na maśle. Zdjąć, osączyć i zalać w miseczce porto. Na patelnię po wątróbce wlać 100 ml wody, zagotować i włożyć pokrojoną na kostki karkówkę oraz mięso drobiowe. Dusić przez 20 minut. Cebulę obrać, posiekać i sparzyć na sicie wrzątkiem. Mięso i cebulę zemleć trzykrotnie. Za trzecim razem dodać wątróbkę lub przetrzeć ją przez metalowe sito. Wymieszać. Dodać jajka, śmietankę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i całość przyprawić koniakiem, solą, cukrem, pieprzem i gałką. Dobrze wymieszać. Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć połowę masy, ułożyć wątróbki w całości na środku, wylać resztę pasztetu. Piec w kąpieli wodnej przez 90 minut w 180 stopniach. (KGW Gorzykowo)