Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Złota Łyżka dla Strzyżewa [ZDJĘCIA, WIDEO]

Iza Budzyńska
Podczas sobotniego konkursu kulinarnego wyłoniono potrawę, która będzie gnieźnieńskim lokalnym przysmakiem. Najlepsza drużyna zdobyła nagrodę "Złotej Łyżki".

Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu gnieźnieńskiego rywalizowały w konkursie "Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni". Konkurs, zorganizowany przez biuro senatora Piotra Gruszczyńskiego, sieć hoteli Pietrak i Starostwo Powiatowe oraz Centrum Kultury "eSTeDe", odbył się w ogrodach hotelu Adalbertus przy ul.Tumskiej. Osiem zespołów, które przyjęły zaproszenie, prezentowało po jednym daniu głównym i po trzy rodzaje ciast. Na stołach, często przybranych bardzo fantazyjnie, nawiązujących do regionalnych tradycji, lub do miejscowości, z której ich gospodarze przyjechali, nie zabrakło też dodatkowych drobnych przekąsek dla gości.

W innej części ogrodów odbywał się konkurs gotowania na żywo. Dwuosobowe zespoły z każdego z ośmiu kół dostały identyczne zestawy narzędzi kuchennych i produkty, z których musiały wyczarować potrawę według własnego pomysłu. Wbrew pozorom, z tych samych warzyw udało się przygotować zupełnie różne sałatki. Podobnie do polędwicy podejście było różne - jedne uczestniczki serwowały ją soczystą, usmażoną jak kotlety bez panierki, inne wybrały fantazyjne rolady.

Główne jury konkursu (w składzie: Wojciech Gubański, szef kuchni sieci hoteli Pietrak - przewodniczący, Dariusz Pilak, starosta gnieźnieński, Krzysztof Dereziński, burmistrz miasta i gminy Trzemeszno, Bogusław Mołodecki, przewodniczący rady gminy i miasta Witkowo, Marek Słomczewski, przewodniczący rady gminy Gniezno,
Ryszard Filipiak, wiceprzewodniczący komisji kultury, oświaty, zdrowia i pomocy społecznej rady gminy Łubowo, Teresa Jastrzębska, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie) przyznało dwie nagrody. Najlepszą potrawą zostały polędwiczki wieprzowe w sosie wiśniowym, przygotowany przez Wandę Baran z KGW w Kruchowie. Nagrodzone danie przez rok będzie serwowane jako lokalny przysmak w sieci hoteli Pietrak. Pani Wanda przepis wymyśliła sama, jak zaznacza, nie korzystała przy tym z żadnych książek kucharskich.
Za całokształt - a więc dla zdobywczyń największej liczby punktów za danie główne, ciasta, stoisko i gotowanie na żywo nagrodą była Złota Łyżka senatora Piotra Gruszczyńskiego, która trafiła do KGW w Strzyzewie Paczkowym. Także im przypadła w udziale nagroda dziennikarzy. Panie będą reprezentować powiat gnieźnieński podczas Festiwalu Kuchni wielkopolskiej 17 września.

Podczas kulinarnych zmagań przygrywały kapele i zespoły wokalne z terenu powiatu. W konkursie wzięły udział: KGW Strzyżewo Paczkowe KGW Ławki,KGW Jarząbkowo,KGW Wola Skorzęcka, KGW Gorzykowo, Czerniejewskie Koło Kobiet Aktywnych, KGW Mąkownica, KGW Kruchowo. Reprezentantów gmin wcześniej wyłoniły lokalne eliminacje, w których potrawy oceniali wójtowie i burmistrzowie oraz inni samorządowcy.

Sponsorami konkursu byli: Altom - Waldemar Żurowski, Sieć hoteli Pietrak, MD Trade - Zofia i Roman Macioszek, PSS "SPOŁEM" Gniezno - Szymon Fabisiak, P.H.U.P. POLDRÓB - Sebastian Piecyk, Piekarnia - Wiesław Maciejewski, Inter Porto - Hieronim Rachel, Masarnia - Leszek Michalak Czerniejewo, Hurtownia owoców i warzyw - Alina Ukleja, Browar "Fortuna".

Zobacz inne filmy w serwisie Glos.tv:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto