MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Nowi sołtysi w gminie Brok. Podsumowanie wyborów

NOWE
Nowi sołtysi w gminie Brok. Podsumowanie wyborów

Ogromny pożar zboża pod Gorzowem. Strażacy w akcji

NOWE
Ogromny pożar zboża pod Gorzowem. Strażacy w akcji

Polecamy

Pleszewianie staną przed sądem za łapownictwo wyborcze. Dostała 100 złotych za głos?

GORĄCY TEMAT
Pleszewianie staną przed sądem za łapownictwo wyborcze. Dostała 100 złotych za głos?

Miasto wyremontuje szalety miejskie. Za 440 tysięcy złotych!

Miasto wyremontuje szalety miejskie. Za 440 tysięcy złotych!

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato

Szukasz pomysłu na arbuza? Zjedz prostą sałatkę na lato