MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Bitwa Regionów w Szczytnikach. ZDJĘCIA

NOWE
Bitwa Regionów w Szczytnikach. ZDJĘCIA

Burmistrz Sztumu zabiegany głównie w urzędzie. Jaki ma plan na miasto?

ROZMOWA
Burmistrz Sztumu zabiegany głównie w urzędzie. Jaki ma plan na miasto?

Polecamy

Słowa z gwary wielkopolskiej na literę D. Czy znasz je wszystkie?

Słowa z gwary wielkopolskiej na literę D. Czy znasz je wszystkie?

Miała być pracownikiem przychodni, wyłudziła 2 tys. zł od 90-latki

Miała być pracownikiem przychodni, wyłudziła 2 tys. zł od 90-latki

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?