Stowarzyszenie Ośla Ławka, które obchodzi w tym roku dziesięciolecie istnienia, regularnie organizuje cykliczne imprezy, które zdołały zyskać sporą sympatię wśród mieszkańców Gniezna. Jednym z nich jest "Restaurant Day", czyli okazja do spróbowania nowych smaków od gnieźnian dla gnieźnian. Wydarzenie powróciło po rocznej przerwie, spowodowanej pandemią koronawirusa.
W niedzielne popołudnie na Latarni Na Wenei dominowały przede wszystkim potrawy wegetariańskie. "Kucharze" przygotowali dania wytrawne (sałatki makaronowe, marynowane tofu z papryką, kopytka z rozmarynem, ciasto francuskie z bobem czy klasyczny wielkopolski gzik), a także szereg słodkich ciast, placków i małych przekąsek. Swoje stoiska wystawili między innymi przedstawiciele Cud Cafe, Biblioteki Publicznej Miasta Gniezna oraz Klubu Krytyki Politycznej. Wszystkie fundusze, które zebrano podczas tegorocznej edycji, zostaną przekazane Magdalenie Bennewitz, która zmaga się z nowotworem piersi.
Tegoroczny "Restaurant Day" został uświetniony występem muzycznym. Na latarnianej scenie wystąpiła "Małgola, No", czyli projekt gnieźnianki Małgoli Gulczyńskiej.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?