Stary Ratusz Gniezno: degustacja potraw wigilijnych. Tradycyjne dania z nutką nowoczesności
Dzisiejsze (16 grudnia 2019) spotkanie to kolejne wydarzenie z cyklu "Grudzień - tradycja" w Starym Ratuszu. Tym razem zapachniało tam wigilijnymi daniami. Swoje popisowe dania zaprezentowali kucharze z Dobrego Browaru, Słowianina, Stelli Piccolo. Na stole znalazły się pierogi z kapustą i grzybami oraz soczewicą, makaron z makiem i bakaliami, rolada z karpia, karp w sosie salsa oraz barszcz, nie zabrakło także deseru - tiramisu.
Tym samym do tradycyjnych polskich potraw, które przygotowały na wigilijny stół nasze babcie i matki dodano nutkę nowoczesności, a całość okraszono przyprawami i dekoracją. Uczestnicy chętnie sięgali po dania, a po degustacji stwierdzili, że dzisiejsze spotkanie zainspiruje ich do przygotowania nowo wypróbowanych dań. Kucharze podzielili się swoimi przepisami, by każdy mógł przygotować potrawy w domu.
O tym jakie dania królują obecnie na naszych wigilijnych stołach, skąd kucharze czerpią inspiracje i jak gnieźnianie ocenili dzisiejsze dania, a także przepisy tych potraw znajdziecie w najbliższym numerze "Gnieźnieńskiego Tygodnia" (20 grudnia 2019).
Tymczasem zapraszamy do naszej relacji foto.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?