Na skróty
Mam dla ciebie niezawodny przepis na ciasto pleśniak, który bardzo często przygotowywany jest w moim domu. To jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa. Pyszna beza z lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi oraz kruchym waniliowo-kakaowym ciastem to idealne połączenie. Przygotowanie pleśniaka zajmuje nieco czasu, ale zawsze się udaje i wszystkim smakuje.
Przepis na ciasto pleśniak
czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny lub masła,
- szklanka cukru,
- pół szklanki cukru do białek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1 słoiczek powideł śliwkowych lub gładkiego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego.
Zobacz także: Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami. Smakują lepiej niż z cukierni. Wypróbuj najlepszy przepis
Jak zrobić ciasto pleśniak?
- Oddziel żółtka od białek do oddzielnych miseczek.
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z margaryną lub masłem.
- Dodaj żółtka, proszek do pieczenia i szklankę cukru. Posiekaj wszystko nożem, a następnie szybko zagnieć rękami. Kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
- Podziel ciasto na pół. Jedną z części jeszcze raz przekrój na pół. Do takiej małej ćwiartki dodaj kakao i wyrób. Możesz zrobić to w misce, dzięki temu nie ubrudzisz stolnicy.
- Zawiń każdą część ciasta w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Ubij białka z połową szklanki cukru na sztywną pianę.
- Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj ciasto dżemem i zetrzyj na nie kakaowe ciasto.
- Wyłóż pianę z białek, a na wierzch zetrzyj jasne ciasto.
- Piecz całość w 170 stopniach przez ok. 50 minut.
Ciasta i desery z dzieciństwa, czyli comfort food
Każdy z nas ma ulubione smaki z dzieciństwa, dania, które kojarzą się rodzinnym domem i beztroskimi latami młodości. Obecnie bardzo popularne jest wracanie wspomnieniami do tamtych lat i przygotowywanie potraw, wywołujących u nas nostalgię i uśmiech. Wpisuje się to w trend kulinarny comfort food.
Oto kilka polecanych przepisów na ciasta i desery jak z dzieciństwa:
- blok czekoladowy, to rarytas rodem z PRL, masa z kakao, mleka w proszku połączona jest z herbatnikami i bakaliami,
- wafle przekładane kakaową masą z mleka w proszku, są proste i bardzo szybkie do przygotowania,
- bajaderki, czyli pyszne kuleczki z ciasta, bakalii i rumu,
- ciasto jogurtowe z truskawkami, ze słodką kruszonką,
- kremówka bez pieczenia, na herbatnikach, schłodzona smakuje jak pyszny lodowy deser,
- zupę nic - deser mleczny z piankami,
- chatka Baby Jagi, to pięknie wyglądający serniczek bez pieczenia, z herbatnikami, galaretką lub owocami.
Piecz z przyjemnością!
kup teraz

Robot planetarny SMEG 50's Style SMF13WHEU
Robot planetarny SMEG 50's Style SMF13WHEU
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot planetarny TREVI G3FERRARI G2P018
Robot planetarny TREVI G3FERRARI G2P018
kup teraz

Robot planetarny ESPERANZA Cooking Master EKM025
Robot planetarny ESPERANZA Cooking Master EKM025
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020TEN
kup teraz

Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010LYN
Robot planetarny SWAN Die-Cast SP32010LYN
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 srebrny
kup teraz

Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
Robot kuchenny SWAN Fearne SP32020PKN, 3 l, 1100 W
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?