Wyjątkowa pizza w Gnieźnie! Pizzeria Tutti Santi już otwarta [FOTO]

Hanna Komorowska-Bednarek
Hanna Komorowska-Bednarek
Co buty mają wspólnego ze wspaniałą pizzą? W Gnieźnie bardzo dużo. W miejscu, gdzie kiedyś w Gnieźnie funkcjonował sklep obuwniczy znanej marki zaistniało coś pysznego. Szesnasta w Polsce pizzeria Tutti Santi!

Spis treści

Włochy w Gnieźnie. Otwarto pizzerię Tutti Santi!

Są takie miejsca na kulinarnej mapie Gniezna, gdzie po wejściu i zjedzeniu wiadomo, że trzeba będzie tam wrócić. Jest ich raptem kilka, a na początku marca dołączyła do tego grona pizzeria Tutti Santi.

Wszystko zaczęło się we Włoszech, kiedy młody Valerio Valle, dostał propozycję pracy w pizzerii. Z czasem stał się znakomitym pizzermanem, z sukcesem biorącym udział w konkursach na całym świecie. Kiedy kilkanaście lat temu otrzymał propozycje otwierania restauracji w Polsce, nikt nie sądził, że rozwinie się aż 16 znakomitych restauracji. W nieco zapomnianym Centrum Handlowym Max przy ul. Sobieskiego 17 w Gnieźnie powstała pizzeria, w której serwowana jest najlepsza pizza w Gnieźnie.

Wiadomo, że pizzę można zjeść w różnych stylach. Neapolitańskim, amerykańskim, klasycznym włoskim. Można by rzec, że są takie miejsca i w Gnieźnie i w całej Polsce, gdzie dostaje się pizzę po polski. Pomidory z puszki, szynka pokrojona w grube plasterki, a do tego ketchup. Całość na koniecznie grubym cieście. O gustach się nie dyskutuje, ale każdy fan pizzy powinien choć raz w życiu spróbować ciasta sporządzonego wedle przepisu z Włoch. A takie ciasto znajdzie tylko i wyłącznie w Gnieźnie w Tutti Santi.

Włoskie składniki, włoska receptura. Piec opalany węglem i piękny lokal to gotowy przepis na sukces? Tak, jeśli doda się wielką pasję do pracy, nie tylko Valerio Vale, ale i wszystkich managerów odpowiedzialnych za lokale oraz personelu.

Włoskie składniki i włoskie serce to przepis na sukces

Podczas pokazowej kolacji, która odbyła się 2. bywa na wszystkich otwarciach Tutti Santi w Polsce, zaprezentował kulinarną magię. Ciasto wykonane z włoskiej mąki i innych włoskich składników było tak idealnie ugniecione, że nie sposób było go rozerwać. Wśród podanych dań znalazło się pięć rodzajów pizz. Wszystkie przygotowane z ogromną pasją. Przygotowane z sosem z włoskich pomidorów i serem mozzarella di Bufala, wyrabianym z mleka czarnych bawolic, inna z karmelizowanymi włoskimi pomidorami. Była też pozycja pizzy wegetariańskiej, która na stałe zagości w karcie. W zaskoczenie gości wprawiła pizza San Marco z… grzybami! Jak się okazało, rewelacyjne połączenie sera i grzybów z prosciutto i serem od bawolic to strzał w dziesiątkę i niezapomniane doznanie! Wszystkie podane pizze połączyło cienkie chrupiące ciasto i świetnie połączone składniki.

Valerio Valle zdradza sekrety wspaniałej pizzy!

Co jest według Valeria Valle najważniejszym elementem doskonałej pizzy?

- Nie ma sekretu w jednym produkcie. Ciasto zrobiono z mąki, wody, soli i drożdży. My dodajemy też oliwy z oliwek. Na pewno bardzo ważny jest wzrost ciasta i dostosowanie do tego temperatury

– mówił skromny, lecz przesympatyczny Włoch, który przy okazji sali zapełnionej widownią dał niezwykły pokaz wyrabiania gigantycznego ciasta – w powietrzu! Włoski szef żonglował wielkim plackiem jakby robił to codziennie!

Nie samą pizzą jednak człowiek żyje. W Tutti Santi można napić się kawy (oczywiście, że włoskiej), wina czy herbaty. Deser? Proszę bardzo! Do wyboru Panna Cotta z szafranem lub wanillią i musem malinowym oraz sernik z ricottą. Choć w gnieźnieńskiej karcie nie podano cen, już wiadomo, że cena pizzy 30 cm będzie wynosiła ok. 38-45 złotych w zależności od jej składników.

Vale nie mieszka na stałe w Polsce, niebawem wróci do Włoch. W Gnieźnie zostawił jednak wyszkoloną ekipę kucharzy i kelnerek oraz wspaniale zaaranżowany lokal. Na ścianach, którym przywrócono dość oryginalny wygląd – odkryto cegły i zaaranżowano je w stylu loft – widnieją charakterystyczne dla Tutti Santi malowidła: aniołów i świętych. Z pewnością dużym wyzwaniem było wybudowanie pośrodku dawnego salonu obuwniczego pieca! Udało się to jednak wspaniale, podobnie jak w Krakowie, Lesznie, Kaliszu czy Poznaniu. Gnieźnieńska pizzeria jest szesnastą otwartą w Polsce. Nie może być inaczej: ta pizzeria przyciągnie tłumy. Bo wydaje najlepszą i najuczciwszą pizzę.

Wyjątkowa pizza w Gnieźnie! Pizzeria Tutti Santi w Gnieźnie już otwarta [FOTO]

Wyjątkowa pizza w Gnieźnie! Pizzeria Tutti Santi już otwarta [FOTO]

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gniezno.naszemiasto.pl Nasze Miasto